Detroitský autosalon bude ve znamení snižování spotřeby

První velká automobilová událost roku - Detroitský autosalon - otevírá své brány návštěvníkům. Novinky zde představí velké americké značky ale třeba i německé Porsche chce ukázat očekávané Coupé. Trendem veletrhu by mělo být snižování provozních nákladů případně příklon k alternativním pohonům, třeba k elektřině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viceprezident vývoje General Motors Bob Lutz

Viceprezident vývoje General Motors Bob Lutz | Foto: Alexandr Pícha

Právě elektromobilům věnují média velkou pozornost. „Rok 2011 má přinést opravdový vstup elektromobilů na trh,“ myslí si šéfredaktor odborného serveru Auto.cz Ondřej Láník. Na detroitském autosalonu chce své modely na elektrický pohon představit Ford, například v modelech Focus nebo C-Max. Novinky chce ukázat i Toyota.

Podle Laníka je ale elektromobilita zatím jen jakási bublina. „Elektromobilů se v současnosti prodává řádově jen stovky nebo tisíce,“ spočítal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O očekávaném ění na detroitském autosalonu mluvil na Rádiu Česko Ondřej Láník

Rozdíl je v tom, kdo představuje studii, koncept a kdo už skutečně míří k sériové výrobě. Poměrně blízko prodejům je Nissan se svým modelem Leaf. Ten ovšem na autosalonu přítomen není.

Spíše se ale na veletrhu bude zdůrazňovat snaha o nižší spotřebu současných pohonů. To, jak budou první uživatelé elektromobilů s vozy s alternativním pohonem spokojeni, teprve ukáže dimenzi rozvoje elektromobilů v roce 2011. Budou lakmusovým papírkem toho, jak automobilky ‚revoluci‘ připravily, uzavřel Laník.

Tomáš Pavlíček, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme