Razie v Deutsche Bank: policie prohledává šest poboček kvůli obvinění z praní špinavých peněz

Policejní razie v největší německé bance Deutsche Bank v pátek kvůli značnému objemu dokumentů pokračuje. Oznámila to mluvčí frankfurtské prokuratury. Úřad později potvrdil, že prohledávány jsou kanceláře nejvyššího managementu.

Frankfurt Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deutsche bank (Ilustrační foto)

Deutsche bank (Ilustrační foto) | Zdroj: Flickr

Kriminální policie, prokuratura a daňová inspekce začaly už ve čtvrtek prohledávat šest poboček banky ve Frankfurtu nad Mohanem kvůli obviněním z praní špinavých peněz spojeným s takzvanými Panamskými dokumenty.

Mluvčí Deutsche Bank komentář k situaci odmítl. Ve čtvrtek banka oznámila, že s vyšetřovateli spolupracuje.

Deutsche Bank musí na pokutách zaplatit stamiliony dolarů. Prala špinavé peníze z Ruska

Číst článek

Akcie banky, které letos už ztratily téměř polovinu své hodnoty, i během pátečního dopoledne ztrácely asi 1,5 procenta.

Firmy v daňových rájích

Vyšetřovatelé se zabývají činností dvou nejmenovaných zaměstnanců banky, kteří údajně pomáhali klientům zakládat firmy v daňových rájích za účelem praní špinavých peněz. Jak oznámila kancelář prokurátora, zaměřují se na léta 2013 až 2018. Ve čtvrtek vyšetřovatelé zajistili dokumenty v papírové i elektronické podobě.

Nedostatky v kontrolních procesech Deutsche Bank, jejichž cílem je zabránit praní špinavých peněz, upoutaly pozornost regulátorů na obou stranách Atlantiku. V září německý úřad pro regulaci finančního sektoru BaFin bance nařídil, aby podnikla další kroky v prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. Jmenovala firmu KPMG jako třetí stranu k posouzení pokroku.

Českých firem se sídly v daňových rájích ubývá. Stahují se z Nizozemska i Seychel

Číst článek

V loňském roce uložili britští a američtí regulátoři Deutsche Bank pokutu téměř 700 milionů dolarů (přes 16 miliard Kč) za to, že umožnila praní špinavých peněz prostřednictvím falešných obchodů mezi Moskvou, Londýnem a New Yorkem. Další vyšetřování ministerstva spravedlnosti USA ještě pokračuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme