Devalvace koruny před 25 lety zdražila zboží z dovozu a turistům cestování na Západ

Československá vláda před 25 lety devalvovala korunu. Její do té doby umělý kurz přiblížila k reálnému. Znehodnocení koruny bylo jedním z prvních kroků ekonomické transformace, která se rozeběhla na začátku roku 1990. Devalvace pomohla domácím vývozcům, kteří mohli lépe konkurovat na zahraničních trzích. Dramaticky ale zdražila zboží z dovozu a turistům cestování na Západ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré bankovky

Staré bankovky | Foto: Martin Dušek

V Československu existoval systém různých kurzů. Vývozci zboží směňovali získané marky, dolary nebo franky za jiné kurzy než společnosti, které měly povolení ze zahraničí něco dovézt.

Úplně odlišné kurzy platily pro občany, kteří byli odkázáni na černý trh. Na něm stál například americký dolar přes 40 korun, zatímco oficiální kurs byl jen 15 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O následcích devalvace koruny před 25 lety natáčel redaktor Jaroslav Skalický

„Ten absurdní nízký kurz byl neudržitelný,“ vysvětluje Tomáš Ježek, tehdejší poradce ministra financí Václava Klause, podle kterého bylo znehodnocení koruny nejtěžším rozhodnutím celé ekonomické transformace.

„Koruna devalvovala vůči všem měnám. Bylo to vlastně narovnání kurzu. Mimochodem kurz, který se potom udržel dlouhou dobu, objevili veksláci. Stát oficiálně přijal kurz, který se vytvořil na černém trhu, přes obchodování s tuzexovými bony,“ dodává Ježek.

Devizový zákon od ledna 1990 zavedl zatím omezenou, takzvanou vnitřní směnitelnost koruny. Umožňovala podnikatelům volný přístup k devizovým prostředkům, aby mohli zaplatit své peněžní závazky v zahraničí. Stát měl ale devizových prostředků málo, a tak poptávku po devizách reguloval.

„My jsme museli mít speciální povolení od tehdejšího federálního ministerstva zahraničního obchodu. Byla to poměrně náročná administrativní procedura,“ vzpomíná Zdeněk Kukal, který na začátku roku 1990 začal podnikat.

Devalvace pomohla českým podnikům, které mohly cenou svého zboží lépe konkurovat na zahraničních trzích.

Československá koruna | Foto: CC BY-SA 3.0 Krokodyl

Dramaticky ale zdražila dovážené zboží a nepotěšila ani české turisty, kteří toužili po cestách na do té doby zapovězený Západ. Restaurace a hotely, to vše bylo pro běžného občana prakticky nedostupné.

„Na Západě pro nás bylo strašně draze. Hlad po cestování byl obrovský, lidi chtěli ven v podstatě za každou cenu. Spousta cestovek používala autobus i ke spaní – noční přejezdy – tím se mohly náklady hodně snížit. Rozdíl mezi cenou ubytování u nás a tam mohl být desetinásobný, dnes je třeba 1,5násobný. Vyrovnalo se to. To samé s cenou jídla,“ říká Zdeněk Kukal, který tehdy nastartoval malou cestovní kancelář Geotour.

„Byl ale i hlad po poznávání Československa. Dalo se to využít. My jsme si vytvořili zájezdy šité na míru. Pro nás to bylo určitě jednodušší, že jsme měli příjem z druhé strany, než že bychom se museli spolehnout jen na jeden směr,“ vysvětluje podnikatel.

Kurz koruny československá vláda během roku 1990 snížila třikrát. V lednu o 17 procent, v říjnu dokonce o polovinu a nakonec ještě v prosinci. Výsledkem bylo, že se oficiální kurz koruny k dolaru 14,30 ze začátku ledna 1989 zhoršil na konci prosince na 28 korun za dolar.

Volně směnitelná je koruna od roku 1995, kdy mimo jiné padl limit pro nákup devizových prostředků, platný pro občany.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme