Developeři v Česku plánují zdražit nové byty a domy. Ceny porostou zvolna

Pokles cen nových bytů a domů v Česku je u konce. Část z nich bude v příštích letech naopak růst. Podle odhadů některých odborníků budou developeři zdražovat už příští rok, další zvýšení cen nastane o rok později.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Hlavně ve velkých městech mají už developeři podle společností CEEC Research a KPMG krizi dávno za sebou. Navíc roste poptávka, a to i po dražším a kvalitnějším bydlení.

A právě tomu přizpůsobují developeři i své ceny. Půjde prý ale o pozvolný nárůst cen než o výrazné skokové změny. Ceny by měly vzrůst v řádu procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Developeři v Česku plánují zdražit nové byty a domy. Jak ceny porostou, zjišťoval Jan Beneš

Růst cen bytů připravuje 52 procent oslovených developerských společností, a to už v příštím roce. A v roce 2016 téměř dvě třetiny firem zvednou ceny u svých nabízených nemovitostí. Zbylé společnosti plánují zachovat současnou úroveň cen, pokles ale neočekává žádná z nich.

Vyšší poptávce po nemovitostech částečně pomáhají i rekordně nízké úrokové sazby. Zatímco ještě před dvěma roky v létě byla průměrná úroková sazba těsně pod čtyřmi procenty, aktuálně se pohybuje mírně nad 2,5 procenta.

Úrokové sazby jsou rekordně nízko

Sazby jsou ale jen výhodou a spotřebitelé by si stále měli spíš důkladně promyslet, jestli je konkrétní nemovitost v daném okamžiku opravdu potřebná a za odpovídající cenu na trhu. Potvrzuje to i hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

„Bydlení je často životní rozhodnutí a nemělo by opravdu záležet jen na tom, jaká konkrétní úroková sazba je na trhu. Lidé by spíše měli brát současnou úrokovou sazbu jako dobré podmínky, nicméně ne jako lákadlo k hypotečnímu úvěru,“ upozorňuje analytik.

I přes to, že úrokové sazby jsou dlouhou dobu rekordně nízké, počet a objem hypoték se nezvyšuje. Třeba v srpnu navštívilo banky kvůli uzavření smlouvy o hypotečním úvěru kolem šesti a půl tisíce klientů.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme