Devizové rezervy Číny klesly na minimum. Může za to i vzestup amerického dolaru

Čínské devizové rezervy v říjnu klesaly nejrychlejším tempem od začátku letošního roku a sestoupily až na minimum za pět a půl roku. Oznámila to dnes čínská centrální banka. Rezervy druhé největší ekonomiky světa sráží odliv kapitálu a snahy centrální banky brzdit pokles domácí měny. Říjnový propad ale podle analytiků z Reuters zesílil všeobecný vzestup hodnoty dolaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský jüan

Čínský jüan | Zdroj: Reuters

Hodnota čínských rezerv, které jsou stále největší na světě, se proti září snížila o zhruba šestačtyřicet miliard (1 bilion korun) na tři biliony dolarů (76 bilionů korun), což bylo nejméně od března 2011.

Čína chce dokázat, že demonstranti v Hongkongu porušili zákon. Policie zatkla dva muže

Číst článek

Rezervy klesaly dokonce čtvrtý měsíc po sobě a říjnový pokles překročil úhrnnou ztrátu předešlých tří měsíců. Analytici všeobecně předpokládají, že centrální banka na trhu prodává dolary, aby vyrovnávala tlak na pokles kurzu jüanu. Jüan v říjnu totiž sestoupil na šestileté minimum.

Dolar vzrostl o tři procenta

Podle analytiků měl ale na říjnové zrychlení propadu rezerv největší vliv růst kurzu dolaru. Ten minulý měsíc vzrostl o tři procenta ve vyhlídkách na zvýšení úrokových sazeb v USA proti dalším hlavním světovým měnám. To zároveň snížilo dolarovou hodnotu těchto měn v čínských rezervách.

Dlouhodobější pokles čínských rezerv ale táhne odliv kapitálu ze země, který se zrychlil zejména po loňské srpnové devalvaci jüanu. Odliv kapitálu podněcují také obavy ze zpomalení ekonomického růstu Číny a růstu zadluženosti. Loni rezervy Číny klesly o rekordních 513 miliard dolarů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme