Stávková pohotovost v chemičce DEZA skončila. Mzdy se zvýší, dohodli odboráři s vedením firmy

Odboráři valašskomeziříčské chemičky DEZA ve čtvrtek uzavřeli s vedením firmy kolektivní smlouvu pro letošní rok. Stávková pohotovost tím skončila. Základní tarifní mzdy vzrostly v průměru o osm procent, zvýší se příplatky za směnnost a podíl na zisku. Uvedl to šéf základní organizace OS ECHO při DEZA Michal Sváček. Průměrná mzda všech zaměstnanců chemičky byla dosud podle něj 32 966 korun, u tarifně odměňovaných zaměstnanců 28 846 korun.

Valašské Meziříčí Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chemička Deza ve Valašském Meziříčí

Chemička Deza ve Valašském Meziříčí | Foto: Miďonek/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Czech Republic | Zdroj: Wikimedia Commons

„Jelikož došlo k sociálnímu smíru, stávková pohotovost byla ukončena. Ve sporných bodech bylo dohodnuto zvýšení základních tarifních mezd v průměru o osm procent, růst příplatků za směnnost o 15 procent, růst podílu na zisku o dvě procenta," uvedli odboráři.

Uzavření kolektivní smlouvy potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. „Vedení podniku i zástupci odborového svazu Echo v souladu s návrhem zprostředkovatele přistoupili na návrh navýšení směnového příplatku. K dalšímu růstu tarifní složky mzdy nedojde, nicméně návrh zprostředkovatele je dorovnán růstem bonusů, které jsou závislé na hospodářském výsledku firmy. Důvod ke stávkové pohotovosti i ke stávce pominul," řekl Hanzelka.

Spor o vyšší mzdy

Odboráři jednali s vedením firmy o kolektivní smlouvě od konce loňského října. Stávkovou pohotovost vyhlásili 22. května.

Důvodem byl podle odborářů spor o uzavření kolektivní smlouvy na rok 2018 a nepřijatelný dosavadní mzdový vývoj. Vedení společnosti reagovalo tím, že vyhlášení stávkové pohotovosti bylo překvapivé, požadované zvýšení mezd považovalo za neadekvátní.

Deza v koncernu Agrofert

Chemička DEZA patří od roku 1999 do koncernu Agrofert, který loni vložil současný premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš do svěřenského fondu. Firma zpracovává černouhelný dehet a surový benzol, její tržby předloni činily 7,075 miliardy korun. Akciovou společnost DEZA tvoří základní výrobní závod ve Valašském Meziříčí a územně odloučený provoz v Otrokovicích na Zlínsku.

Odboráři chtěli zvýšení základních tarifních mezd o 13 procent, růst příplatku za směnnost o 20 procent a růst podílu na zisku o dvě procenta. Ve čtvrtek dohodnuté navýšení nechtěl Sváček komentovat.

Průměrná mzda všech zaměstnanců chemičky byla dosud podle Sváčka 32 966 korun, u tarifně odměňovaných zaměstnanců 28 846 korun. „Navýšení tarifních stupňů pro rok 2017 bylo pět procent," uvedl Sváček.

Vedení firmy v reakci na vyhlášení stávkové pohotovosti uvedlo, že přestože nebyla uzavřena kolektivní smlouva, zvýšily se letos mzdy prostřednictvím mzdového předpisu o 10,7 procenta a průměrná mzda v chemičce je nad krajským i celorepublikovým průměrem.

Průměrná mzda ve Zlínském kraji ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně stoupla o devět procent na 28 406 korun. Celoroční průměr se v kraji zvýšil o 1788 korun na 26 063 korun. Průměrná mzda je však druhá nejnižší mezi kraji, nižší je jen v Karlovarském kraji.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme