Aféra Dieselgate: automobilka Volkswagen musí za manipulaci s emisemi zaplatit miliardu eur

Německá prokuratura vyměřila automobilovému koncernu Volkswagen kvůli emisnímu skandálu pokutu ve výši jedné miliardy eur (téměř 26 miliard Kč). Volkswagen uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak ke své zodpovědnosti. V důsledku udělení pokuty bude ukončeno řízení proti automobilce.

Wolfsburg/Braunschweig (Aktualizováno: 18:56 13. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Podle agentury Reuters jde o jednu z nejvyšších pokut, jakou kdy německé úřady některému podniku vyměřily. Prokuratura v německém Braunschweigu dospěla k závěru, že Volkswagen se dopustil pochybení při dohledu nad činností divize pro vývoj motorů.

„Volkswagen pokutu po důkladném zkoumání přijal a nepodnikne proti ní žádné právní kroky. Volkswagen se tak hlásí ke své zodpovědnosti za dieselovou krizi," uvedla automobilka.

Automobilky začnou povinně montovat filtry pevných částic i do benzinových aut. Změna se projeví od září

Číst článek

V důsledku udělení pokuty bude ukončeno přestupkové řízení proti automobilce. Na rozdíl od trestněprávního řízení, které může být namířeno pouze proti osobám, může přestupkové řízení vyústit v pokuty vůči podnikům.

Podle prokuratury lze pokutu vyměřit, pokud se zjistí, že „nezbytná kontrolní opatření byla úmyslně či z nedbalosti opomenuta, takže došlo k trestněprávně závažnému porušení povinností". V německém právním systému jde o jednu z mála možností, jak pokutou přímo potrestat podnik za chybný postup finančně odpovědných pracovníků, uvedla prokuratura.

Šéf koncernu Herbert Diess uvedl, že Volkswagen stále pracuje na překonání emisního skandálu. „Je nezbytné učinit další kroky k obnovení důvěry ve firmu a v automobilový průmysl," prohlásil.

Volkswagen již v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

BMW žádá Česko o téměř půl miliardy. Chce ji využít při stavbě testovacího centra na Sokolovsku

Číst článek

Pukuty i vězení

Už v lednu loňského roku byl odsouzen manažer německé automobilky Oliver Schmidt k sedmiletému vězení pro podíl na podvodu.

Dostal tak maximální trest odnětí svobody, který mu kvůli emisnímu skandálu zvanému Dieselgate hrozil. Zároveň musel zaplatit pokutu 400 tisíc dolarů, tedy zhruba 8,7 milionů korun.

Začátkem loňského roku americká vláda s Volkswagenem uzavřela dohodu ohledně urovnání emisního skandálu, v jejímž rámci automobilka souhlasila se zaplacením částky 4,3 miliardy dolarů (zhruba 94 miliard Kč).

Celkové náklady automobilky na řešení emisního skandálu jsou ale mnohem vyšší. Kromě pokut zahrnují rovněž výdaje na svolávání automobilů k úpravě či odškodné pro majitele a prodejce vozů. Volkswagen si již na řešení skandálu dal stranou 28,5 miliardy eur, dnešní pokuta však v této částce není zahrnuta. Bude tak mít negativní dopad na hospodářské výsledky podniku, uvedli analytici ze společnosti Evercore ISI.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme