Díkůvzdání odstartovalo předvánoční prodeje a rekordní slevy

Den dívkůvzdání je pro Američany svátkem klidu a pohody. Trvá od čtvrtého čtvrtka v listopadu až do neděla, do práce a škol se nechodí. Tedy v případě, že nemáte tu smůlu, že pracujete v nějakém obchodním domě. Svátky díkůvzdání už tradičně startují i předvánoční prodej a letos jsou připravené rekordní slevy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krocan plněný nádivkou

Krocan plněný nádivkou | Foto: rjbs.manxome.org/images/2003/

Zbytky krocana na svátečním stole ani nestačily vychladnout a koupěchtiví Američané už mohli vyrazit za výhodným nákupem. Včera byl sice hlavní sváteční den, kdy se od většiny z nich čeká, že si budou v klidu povídat s příbuznými, případně stráví pozdně podzimní den v pohodlí obýváku před televizí sledováním amerického fotbalu.

Jenže ekonomika na tom jak známo není dobře, Američané mají hlouběji do kapsy a hodlají letos utratit za dárky skoro o třetinu méně než loni, v průměru něco přes 600 dolarů, v přepočtu asi 12 000 korun. Obchodní řetězce a nákupní střediska se bojí ztráty zákazníků a nechtějí, aby jim zůstalo ve skladech neprodané zboží. Reagují proto horečnatou reklamní kampaní, rekordními slevami a nezvyklou otevírací dobou.

Známý řetězec Kmart otevřel už včera večer místního času a spolu s ním Blockbuster, který nejenom půjčuje filmy na DVD ale láká zároveň elektronikou. Zákazníky se snažily od slavnostní večeře odlákat i hračkářství FAO Schwarz. Jiní jako Wal-Mart nebo Macy´s otevírají dnes v takřka nelidskou dobu: 5 nebo 6 hodin ráno. Varují, že kdo si nepřivstane, přijde o nejvýhodnější nákupy, protože podle jejich očekávání půjde zlevněné zboží na dračku.

Tak například Home Depot, obchod nabízející kutilům i profesionálům domácí, zahradnické a stavební potřeby bude prodávat mnoho druhů nářadí se slevou 70 procent. V podniku Best Buy, obchodu s levnější ale stále značkovou elektronikou bude namátkou počítač laptop Hewlett Packard relativně slušných parametrů s kompletním softwarovým vybavením a tiskárnou k mání za méně než 400 dolarů, zhruba 8 000 korun českých. Je těžké přijít s obecným číslem, ale Národní federace maloobchodu očekává, že přinejmenším některé obchody budou zboží nabízet za ceny v průměru o 40 až 50 procent nižší, než obvykle.

Ve Spojených státech tak začíná s plnou silou předvánoční prodej. Působí to ale spíš, jako by začal povánoční výprodej.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme