Díky nižší sazbě DPH domácnosti ušetří, nejedná se však o velké sumy

Nová, nižší sazba DPH na knihy, léky či takzvanou nenahraditelnou dětskou výživu už zlevňuje zboží v českých obchodech. Neplatí to však paušálně, a navíc je v praxi nová cena často natolik podobná loňské, že zákazníci slevu sotva zaznamenají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna Kladno - tady lékárnice pracovala a stále pracuje

Lékárna Kladno - tady lékárnice pracovala a stále pracuje | Foto: Pavel Pavlas

„Kupoval jsem lék, který není na předpis, a byl za zcela stejnou cenu jako před Novým rokem,“ svěřil se zákazník, kterého Český rozhlas oslovil v malé anketě.

„Včera jsem zaznamenala v drogerii, kde obvykle kupuji mléko, že ten samý výrobek je o 20 korun levnější,“ dodala oslovená žena.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak se projeví nižší sazba DPH na cenách zboží, se zajímala redaktorka Zuzana Petráňová

Co se léků týká, podle mluvčího České lékárnické komory Aleše Krebse díky snížené DPH ušetří hlavně zdravotní pojišťovny, pro domácnosti to žádná velká změna nebude.

„Dá se velmi zjednodušeně říci, že změna daně z přidané hodnoty činí zhruba 4 koruny a 30 až 40 haléřů na sto utracených korun,“ poznamenal Krebs.

Snížení DPH se týká všech léčiv. U volně prodejných léků však cenu určuje výrobce, distributor a lékárna. Zlevnit proto ve výsledku vůbec nemusí.

U státem regulovaných léků je to jinak – tam hlídá maximální cenu Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). A jak se může pacient přesvědčit, že mu lékárna neúčtuje víc, než by měla?

„Nejvyšší možný doplatek u těchto léků, který pacienti zaplatí, se mohou dozvědět na informačním portálu olécích.cz, kde naleznou nejvyšší možnou částku, kterou není možné překročit,“ popsala mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Úspora až 300 korun?

Vedle léků mírně zlevnila také nenahraditelná dětská výživa. „Například kojeneckou výživu nakupuje v Česku přibližně 350 tisíc domácností, které tak mohou podle našeho odhadu měsíčně ušetřit v závislosti na nakupovaném sortimentu až 300 korun,“ uvedl mluvčí společnosti Tesco Jiří Mareček.

Od Nového roku platí v Česku nově třetí, desetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty. Vztahuje se na léky, nenahraditelnou dětskou výživu a knihy. Zavedením nejnižší DPH chtěla vláda ulevit především rodinným rozpočtům, nápad měl však od začátku i své kritiky. Ti upozorňovali třeba na to, že se zamýšlený efekt vůbec nemusí dostavit nebo že třetí sazba zbytečně komplikuje daňový systém.

Snížení cen u zboží, které spadá do nové sazby DPH, potvrzují i zástupci dalších obchodních řetězců. Třeba Globus zlevnil více než 200 produktů a podobný krok hlásí i Albert.

„Bylo to i po dohodě s dodavateli, kteří na to také reagovali,“ podotkla mluvčí společnosti Ahold Judita Urbánková. „Proto potraviny, na které se vztahuje nová sazba DPH, jsou i na prodejnách levnější adekvátně tomu snížení DPH,“ dodala.

Levnější budou spíš nové knihy

Také u knih už lidé najdou zlevněné tituly, to však nemusí nutně souviset s DPH. Podle předsedy Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martina Vopěnky se nižší sazba promítne až do cen u nově vydávaných knih.

„V prvních dnech se to bude trochu křížit s posezonními slevami, které jsou typické. A skutečný vliv pěti procent sníženého DPH se projeví během roku, zejména až budou vycházet nové tituly,“ řekl Vopěnka.

Knihy (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Ani pak však nemusí jít nutně o snížení ceny. Češi se podle statistik řadí se 16 přečtenými tituly za rok mezi největší čtenáře Evropy, ale podle vydaných peněz a průměrné ceny knihy to vychází, že koupí jen asi dvě nebo tři knihy ročně. Kniha v Česku stojí průměrně 240 korun, snížení DPH o pět procent ji tedy zlevní o 12 korun.

Většina nakladatelů, které Český rozhlas oslovil, si myslí, že je to pro čtenáře malá sleva. Za peníze, které na nižším DPH ušetří, tak spíše vydají knihy, které se tolik nevyplatí, nebo své tituly vybaví lepším papírem nebo více ilustracemi.

Třeba podle ředitelky Nakladatelství Lidové noviny Evy Pleškové si také nahradí ztráty z posledních sedmi let, kdy se DPH průběžně zvyšovalo.

„Čtenáři jsou velmi citliví na cenu, tak jsme nemohli prakticky nikdo hnout s cenou, ale museli jsme státu zaplatit všichni větší daně,“ uvedla Plešková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak se nižší DPH promítne či nepromítne do ceny knih, se zajímala redaktorka Zuzana Vlčková

Cenu knih prý kvůli vyšší DPH nezvyšovalo ani nakladatelství HOST, a stejně tak ji zřejmě nyní nebude snižovat. To, co nebude muset odvést na daních, chce dát do dalších knih. „Chceme právě rozšířit spektrum těch autorů nových, které bychom chtěli vyhledávat,“ podotkl šéfredaktor nakladatelství HOST Miroslav Balaštík.

V roce 2013 měl český knižní trh obrat 7,2 miliardy korun. Snížením DPH z 15 na 10 procent tak státní kasa přijde asi o 300 milionů korun.

Dvě sazby DPH by se mohly vrátit

Zavedením třetí, nižší sazby DPH chtěla vláda ulevit především rodinným rozpočtům, nápad měl však od začátku i své kritiky. Upozorňovali třeba na to, že se zamýšlený efekt vůbec nemusí dostavit nebo že třetí sazba zbytečně komplikuje daňový systém.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ranním interview Radiožurnálu mluvila o nové, nižší sazbě DPH náměstkyně ministra financí Simona Hornochová

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová už dříve připustila, že tři sazby DPH mohou být jen přechodným řešením. Resort do budoucna zvažuje dvě změny.

„Jedna z nich se týká čistě restauračních nebo stravovacích služeb - s ohledem na plánované zavedení elektronické evidence tržeb - které by se mohly přesunout do snížené, 15procetnní sazby DPH, ve které jsou dnes potraviny. A pokud se vybere více DPH obecně, tak bychom měli sladit sníženou sazbu tak, abychom měli do budoucna zase sazby dvě,“ myslí si Hornochová.

Zuzana Vlčková, Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme