Díky společnému nákupu domácností mohou lidé ušetřit za plyn

Obyvatelé Židlochovic na Brněnsku mají mít až o pětinu levnější zemní plyn. Majitel průměrného rodinného domku by tak ročně ušetřil i deset tisíc korun. Nižší cenu má zajistit společný nákup plynu stovkami domácností. Jako jedna z prvních na jižní Moravě ho chce zprostředkovat židlochovická radnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemní plyn

Zemní plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Navrhnout domácnostem společný nákup napadlo vedení Židlochovic ve chvíli, kdy zjistilo, kolik radnice ušetřila společným nákupem pro svá odběrná místa a organizace.

„Když se podíváme, za kolik plyn vysoutěžily Židlochovice, a to 729 korun za MWh, pak vidíme, že občané nakupují plyn za cenu asi o 50 procent vyšší. Silovou část plynu. Distribuční část se nemění. Ta je stanovená pro distributora a pro kraj jako stabilní,“ popisuje starosta Vlastimil Helma z ODS.

Zdůrazňuje, že radnice obstarává pouze servis pro občany, především informační. Transakci zajistí zprostředkovatel, který v tomto byznysu působí.

Zkušenosti jsou minimální. Nejdál v republice zatím ve společných nákupech domácností postoupili v Říčanech u Prahy.

Zájem předčil očekávání

„My děláme aukci na elektřinu i na plyn. Samozřejmě musí být dvě aukce, nelze to soutěžit v jednom balíčku. Už teď víme, že počet domácností předčil naše očekávání. Je to kolem 500 domácností, které se do tohoto projektu během ledna a února zapojily. Aukce proběhne 13. 3. ve 13 hodin a chceme tam mít hlavní ukazatel, kolik celkem se sdružením podařilo ušetřit obyvatelům tady v Říčanech,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen za Sdružení nezávislých kandidátů Klidné město.

Prakticky to probíhá tak, že po shromáždění poptávky domácností se podrobnosti zveřejní na speciální internetové stránce. Tam se v určený čas začnou v nabídkách předhánět dodavatelé energií. Nejlevnější zvítězí.

V Židlochovicích začnou sbírat poptávku domácností až od začátku příštího měsíce. Pokud se společný nákup osvědčí, chtějí projekt rozšířit i na elektřinu. To však až příští rok.

Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme