Dioxinová aféra paradoxně zvýšila dovozy německého vepřového

Po vypuknutí dioxinové aféry v Německu doufali čeští v farmáři v omezení dovozů vepřového. Jenže se stal pravý opak. Němci kupují vepřové z tamních chovů méně a maso se o to víc vyváží k nám. Navíc za ceny, kterým nemohou čeští farmáři konkurovat. Chov prasat je u nás dlouhodobě prodělečný a stavy vepřů jsou nejnižší od konce druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedovatý dioxin se objevil ve vepřovém mase z Dolního Saska

Jedovatý dioxin se objevil ve vepřovém mase z Dolního Saska | Zdroj: ČTK

Při prodeji prasat na jatka dnes farmáři prodělávají 12 korun na kile. Zemědělci tak chovy likvidují. Příkladem mohou být Bohuslavice na Náchodsku.

„Na jednom praseti proděláváme 1600 korun. V současné době snižujeme chov na třetinu a rozhodli jsme se, že budeme pouze produkovat zhruba 3 tisíce vykrmených prasat pro naši potravinářskou výrobu,“ říká zemědělec Josef Lukášek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Jiřího Fremutha o problémech s chovem prasat v ORŽ.mp3

Ještě hůř jsou na tom v nedalekém Trnově. Na konci měsíce s prasaty podle předsedy tamní společnosti Zeas Josefa Lelka končí.

„Tak, jak končí naši odběratelé s chovem prasat, tak nebylo komu prodávat,“ dodává Lelek.

Český farmář dostává na dotacích jen 54 procent toho, co jeho německý kolega, a tak výkupní ceny tlačí dolů dovozy ze západu.

Další ranou byla pro české farmáře paradoxně dioxinová aféra. Část Němců se teď bojí kupovat vepřové z domácích chovů, a to se o to víc a za nižší ceny vozí k nám.

„Němci snížili ceny a pokud u nich není o vepřové maso zájem, tak mají snahu, aby se levné maso prodalo u nás,“ vysvětluje Josef Lukášek.

Zemědělci žádají o obilí z národních rezerv

V celé zemi je teď nejméně prasat od roku 1946. Agrární komora tak hledá pomoc u státu. Požádala o zápůjčky krmného obilí z národních rezerv.

„Pan ministr se k tomu postavil vstřícně. Musí to schválit vláda, a pokud se tak stane, tak si budou moci chovatelé prasat půjčit určitý objem obilí, ze kterého se vyrábějí krmné směsi, a tím by se jim velmi ulevilo v nákladech,“ říká prezident Agrární komory Jan Veleba.

Další pomocí pro farmáře má být program, který by jim pomohl zmodernizovat a tím zefektivnit chovy prasat.

Jiří Fremuth, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme