Diskuse o daňových sazbách pokračují

Vládní koalice debatuje o změnách daně z přidané hodnoty, které by vedly ke zvýšení příjmů státní pokladny. Jedna varianta počítá se snížením základní sazby pod dvacet procent a zvýšením nynější pětiprocentní sazby na sedm, a tedy zdražením potravin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spotřební elektronika ve výloze obchodu

Spotřební elektronika ve výloze obchodu | Foto: Jan Rosenauer

Druhou možností je zařazení některých služeb do nové třetí sazby, která by podle hlavního ekonoma Raiffeisen Bank Pavla Mertlíka předcházela budoucímu sblížení daní v jednu, přibližně úpatnáctiprocentní.

"Pokud máme více než jednu sazbu, tak ty sazby v jistém slova smyslu deformují chování spotřebitelů, kteří si nevybírají zboží jenom podle poměru kvality a ceny dané přirozeným způsobem, ale i podle ovlivnění daňovou zátěží."

"Smyslem tedy je, aby tyto deformační dopady byly postupně v ekonomice odstraňovány. Proto se hovoří o sbližování sazeb a ideálem Evropské unie je jedna sazba," připomněl Mertlík..

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme