Distribuce eura začíná

V západní Evropě se dnes píše historie. Dvanáct států Evropské měnové unie začne zásobovat své finanční ústavy eurobankovkami a euromincemi. Do konce roku by banky měly být zásobeny tak, aby od 1.ledna euro začalo fyzicky platit, existovat a bylo ho dostatek mezi obchodníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V západní Evropě se dávají do pohybu ostře sledované vlaky a nákladní transporty. Čtyři měsíce budou pancéřované dopravní prostředky rozvážet miliardy bankovek a mincí nové měny. Nová platidla přitom nahradí například německé marky, francouzské franky nebo řecké drachmy.

Rozvoz EURa v Německu sledovala zpravodajka Českého rozhlasu ve spolkové republice Zita Senková. Nákladní vozidla s nákladem čerstvě vyražených euromincí odstartovala za doprovodu obrněných vozů policie časně ráno z dolnosaského Hannoveru. Kamiony vyjížděly ve třičtvrtěhodinových intervalech a rozvážely novou měnu do prozatímních skladů, odkud bude podle plánu distribuována do regionálních komerčních bank. Rozvoz eurobankovek do jednotlivých spolkových zemí má začít příští týden.

S ražením mincí a tištěním bankovek se v Německu začalo před dvěma lety. Euro bylo dosud skladováno v místních bankách a pronajatých prostorách. Německá spolková banka mezi tím odstartovala druhou část své informační kampaně, v níž občanům vysvětluje používání nové měny, která od 1. ledna 2002 vystřídá symbol národní stability - německou marku.

Milan Kopp, Milan Fridrich, Martin Hromádka, Zita Senková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme