Distributoři pohonných hmot chtějí nižší kauce, než pro ně navrhují poslanci

Poslanci dnes budou jednat o zavedení 20milionové kauce pro distributory pohonných hmot. Snahou je zamezit daňovým únikům, kvůli kterým stát podle odhadů přichází o pět až jedenáct miliard korun ročně. Distributoři by ale rádi vyjednali snížení navrhované kauce na deset milionů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Dvacet milionů je přepokládaná škoda, která by mohla vzniknout na dani z přidané hodnoty do doby, než celní správa odhalí případný přestupek. Rozumím tomu, že to je velmi diskutabilní bod celého toho zákona, a my jsme připraveni se o něm samozřejmě bavit,“ konstatuje předkladatel zákona Jan Kubata.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Petr Jansa se zajímal o navrhovaný přísnější zákon o pohonných hmotách

Peníze z daňových úniků by podle něj mohly pomoci třeba při opravě silnic. „Pokud by náš zákon po diskuzi, ke které jsme opravdu připraveni, prošel, já jsem přesvědčen o tom, že to bude cesta k tomu, aby se ty peníze objevily v dopravní infrastruktuře a ne v kapsách zlodějů,“ dodává.

Navrhovaná kauce je jedním ze způsobů, jak zamezit daňovým únikům. V České republice je přibližně 1600 distributorů pohonných hmot, ovšem zhruba jen asi 400 z nich obchoduje poctivě.

Oni sami s kaucemi počítají, zejména s ohledem na malé distributory by je ale chtěli o polovinu nižší.

„Pokud se na to podíváme ze strany těch, kteří mají kauce platit a nejsou zapleteni do daňových podvodů, tak deset je polovina dvaceti. Deset je také hodně, nicméně dosáhne na tuto částku mnohem větší díl subjektů než na těch dvacet milionů,“ vysvětluje Ivan Indráček ze Společenství čerpacích stanic.

„Podle našeho názoru by bylo rozumnější, kdyby to bylo ještě méně. Nicméně chceme-li sedět u stolu a se státem se dál bavit o tom, jak má regulace trhu s pohonnými hmotami vypadat, tak musíme dávat návrhy, které jsou z našeho pohledu reálné. A tam si myslím, že ta desítka by mohla státu stačit,“ upřesňuje.

Obě strany jsou tedy ochotny o výši kauce jednat. Konečná podoba zákona by tak mohla být známa v polovině roku a v ideálním případě platit od roku 2014. Pro motoristy to pak bude znamenat zdražení pohonných hmot v řádech haléřů.

Petr Jansa, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme