Dluhy českých domácností stouply o více než 3 miliardy. Nejvíce si lidé půjčují na bydlení

Dluhy českých domácností vůči bankám v březnu stouply proti únoru o 9,3 miliardy korun na zhruba 1,556 bilionu korun. Meziročně dlužily domácnosti o 110 miliard více. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnila Česká národní banka. Zadluženost firem byla meziměsíčně nižší a meziročně vyšší.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy trápí tisíce Čechů (ilustrační foto)

Dluhy trápí tisíce Čechů (ilustrační foto) | Foto: Thomas Ulrich | Zdroj: Pixabay

Nefinanční podniky na konci března dlužily bankám zhruba 1,046 bilionu korun, což je meziměsíčně o 1,7 miliardy méně. Meziročně byly úvěry podniků vyšší o 23 miliard korun.

Zadlužených domácností přibývá. Češi si půjčili už přes dva biliony korun

Číst článek

Dluhy domácností rostou od února 2016, nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Z celkového objemu dluhů domácností tvoří úvěry na bydlení zhruba tři čtvrtiny. Meziměsíčně se tyto úvěry v březnu zvýšily podle ČNB o 0,6 procenta na 1,167 bilionu korun. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci sledovaného měsíce 231 miliard korun, proti únoru tak byly vyšší o 0,7 procenta.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme