Dluh státu se stále zvyšuje. Na každého Čecha už připadá víc než 157 tisíc korun

Státní dluh Česka se od počátku roku do konce září zvýšil o 153 miliard korun. Vyšplhal se tak na 1 bilion a 650 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, ekonomika, kalkulačka

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

Dluh roste rychleji než loni, kdy se o stejnou sumu zvýšil za celý rok, letos je to už za tři čtvrtě roku. Ministerstvo financí to zdůvodňuje tím, že vydává dluhopisy do rezervy, protože chce využít příznivé podmínky na trhu, kde investoři České republice půjčují za velmi nízký úrok.

Ministerstvo už vydalo za tři čtvrtletí roku na domácím trhu státní dluhopisy za 138 miliard korun a na zahraničních trzích za dalších 50 miliard.

Vláda dnes přijala návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, který by měl zabránit růstu dluhu. Návrh říká, že pokud veřejný dluh stoupne na 50 a více procent hrubého domácího produktu, bude muset vláda požádat Poslaneckou sněmovnu neprodleně o vyslovení důvěry.

Vláda by měla reagovat už při překročení hranice veřejného dluhu 40 procent HDP a přijmout nějaké opatření ke zbrzdění rostoucího dluhu. Pravidla nejsou definitivní, protože jde o ústavní zákon, musí se na něm vláda shodnout s opozicí, která chce některé parametry zákona změnit.

Pokud ho parlament schválí, měl by platit od roku 2014. Přísnější rozpočtová pravidla by platila i pro místní správy a samosprávy.

Loni byl veřejný dluh podle údajů Českého statistického úřadu 41 procent HDP. Podle zamýšlených pravidel, by to už bylo varování pro vládu, aby něco podnikla. Na vývoj dluhu by podle návrhu zákona dohlížela nová nezávislá instituce - pětičlenná Národní rozpočtová rada, kterou by volila sněmovna.

Finanční ústava by neplatila v případě vyhlášení stavu ohrožení nebo válečného stavu a vláda by nemusela přistoupit k úsporám po dva roky v případě, že čtvrtletní HDP meziročně poklesne o víc než 5 procent nebo výdaje na odstraňování živelních pohrom překročí tři procenta HDP.

Jaroslav Skalický, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme