Dluh obyvatel Česka vzrostl o 143 miliard na 2,52 bilionu. Můžou za to hlavně úvěry na bydlení

Celkový dluh obyvatel Česka evidovaný ke konci prvního pololetí 2020 činil 2,52 bilionu korun, meziročně vzrostl o 143 miliard. Růst zadlužení obyvatel tak nezastavil ani koronavirus, ani pokles ekonomické aktivity. Za růstem dluhu stojí především úvěry na bydlení. Objem dluhu z těchto úvěrů se meziročně zvýšil o 133 miliard Kč a poprvé překročil dva biliony korun. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Maláčová chce firmám odložit sociální pojistné o tři měsíce

Celkový dluh obyvatel Česka evidovaný ke konci prvního pololetí 2020 činil 2,52 bilionu korun, meziročně vzrostl o 143 miliard (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Na konci června mělo hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření 1 105 899 lidí. Počet lidí s úvěrem na bydlení se tak už šesté čtvrtletí v řadě snížil. Proti minulému čtvrtletí se snížil o více než tisíc lidí a meziročně o více než 8000.

,Nastává sezona řešení dluhů.‘ Čechy po koronakrizi dostihly finanční problémy, obracejí se na poradce

Číst článek

Meziroční pokles zaznamenala většina krajů. Nejrychleji se počet klientů s tímto typem úvěru snížil na Vysočině a ve Zlínském kraji. Mezi kraje, ve kterých se počet klientů meziročně zvýšil, patří Středočeský kraj, Praha a Plzeňský kraj.

Zatímco počet lidí s úvěrem na bydlení se snižuje, celkový objem dluhu z těchto úvěrů roste. Na konci druhého čtvrtletí se meziročně zvýšil ve všech krajích, nejrychleji v Plzeňském kraji a na Vysočině, a to o osm procent.

Objem nespláceného dluhu dosahoval 30,7 miliardy korun, meziročně se snížil o 611 milionů. „Za poklesem nespláceného dluhu stojí především stále dobrá platební morálka u úvěrů na bydlení. Ohrožený dlouhodobý dluh se meziročně snížil o 688 milionů Kč na 8,6 miliardy korun. Objem nespláceného dluhu z úvěrů na spotřebu se naopak poprvé po mnoha letech meziročně zvýšil o 57 milionů na 22,1 miliardy korun. A to i v situaci, kdy počet lidí, kteří tento dluh nesplácejí, stále klesá,“ uvedl ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl.

Nesplácení úvěrů

Na konci června nesplácelo v České republice úvěry na spotřebu 191 000 lidí, o 11 procent méně než o rok dříve. Počet lidí nesplácejících úvěry na spotřebu tak byl nejnižší za šest let. Úvěry na bydlení nesplácelo 17 807 lidí, o 764 méně než o rok dříve.

„Přestože počet lidí nesplácejících úvěry na bydlení se v meziročním srovnání snížil, šlo o výrazně nižší pokles, než na jaký jsme byli poslední roky zvyklí. Poslední tři roky se jejich počet meziročně snižoval dvouciferným tempem a ještě na konci prvního čtvrtletí 2020 meziročně klesl o více než pětinu,“ upozornila ředitelka Bankovního registru Lenka Novotná.

Průzkum: Některé banky a úvěrové společnosti mají až 15letou promlčecí lhůtu. Zákon počítá se třemi roky

Číst článek

Už na konci třetího čtvrtletí se tak podle ní dá očekávat meziroční růst počtu nesplácejících klientů. Současná čísla o platební morálce klientů bank a dalších finančních institucí jsou výrazně ovlivněna odklady splátek úvěrů.

Teprve po skončení všech odkladů splátek se naplno ukáže, jak se změnila schopnost lidí splácet aktuálně čerpané úvěry. Vzhledem k tomu, že banky schválily odklad splátek u 340 000 úvěrů, které domácnosti čerpají, je nejistota budoucího vývoje značná, dodal Rajl.

Nebankovní registr dlouhodobě eviduje vedle závazků obyvatel také dluh obchodních společností u členů registru. Ten na konci druhého čtvrtletí dosáhl 182 miliard korun a meziročně tak vzrostl o 19 miliard korun, tedy o 12 procent. Průměrný dluh na jednu společnost byl 2,4 milionu korun. Určitou formu dluhu mělo u nebankovních finančních institucí 77 215 společností. Svůj dluh nesplácelo 2762 společností, o 110 více než o rok dříve. Nejlépe splácely své dluhy společnosti z Plzeňského kraje a nejhůře z Prahy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme