Dluhopisy českého státu budou úspěšné, míní analytik ČS Mokráš

Dluhopisy rozvíjejících se zemí jsou žhavým zbožím. S tím, jak roste chuť investorů riskovat, ceny mnohých z nich vyšplhaly do rekordních výšin a výnosy jsou naopak na historických minimech. Což se týká i cenných papírů vybraných středo a východoevropských států. A právě v této situaci české ministerstvo financí oznámilo, že vydá historicky první dluhopisy v eurech - celkem jim chce 30. září nabídnout dluhopisy za 300 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Analytik České spořitelny Luboš Mokráš označil ve vysílání Rádia Česko za nejatraktivnější a nejžádanější dluhopisy rychle se rozvíjejících ekonomik Latinské Ameriky a jihozápadní Asie. Dokonce i dluhopisy rizikové Venezuely patří do této skupiny.

Vezmeme-li v potaz hospodářské problémy Maďarska a Pobaltí a politickou krizi v Česku, určitou zajímavost pro investory mají i dluhopisy zemí střední a východní Evropy, Jejich nevýhodou podle analytika Mokráše je, že jsou relativně malé, na druhou stranu jejich rizikovost je zase nízká, takže jsou bezpečnější než třeba ty venezuelské.

Ceny mnohých dluhopisů zemí označovaných jako rozvíjející se trhy jsou na historických maximech. Mohou i přesto ještě dál růst. Analytik České spořitelny soudí, že se mohou dostat na výši, která byla obvyklá v časech před vypuknutím globální ekonomické krize.

Potenciál dalšího růstu se týká také českých dluhopisů, emisi dluhopisů na konci září, kterou stát chystá, je tak možné považovat za dobře načasovanou. Luboš Mokráš předpovídá, že bude celkem snadné je umístit, tedy prodat, protože Česká republika je považována za bezpečnou zemi.

Roman Chlupatý, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme