21 emisí za 123 miliard. V Česku se letos vydalo třikrát víc dluhopisů než před rokem

Dluhopisový trh zažívá boom. Tuzemské firmy už letos vydaly dluhopisy za více než 120 miliard korun. To je třikrát víc než loni. Dluhopisy emitovala například skupina CPI Property Group Radovana Vítka nebo těžařská skupina MND Karla Komárka. Úpisy plánuje také skupina PPF Petra Kellnera.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

„Například data agentury Bloomberg uvádějí, že za rok 2017 bylo v České republice 21 korporátních emisí s objemem zhruba 123 miliard korun,“ řekl deníku E15, který na zvýšené emise dluhopisů upozornil, analytik J&T Banky Milan Vaníček. Podle něj ale nemusí jít o všechny.

Letošní rok bude podle analytiků pro dluhopisy nejlepší. Ze získaných peněz společnosti refinancují své dluhy nebo z nich platí rozšiřování svého byznysu.

Státní dluh vzrostl v prvním pololetí o 175 miliard. Na každého Čecha z něj připadá 169 tisíc

Číst článek

Důvodů, proč firmy pro získání nových peněz volí zrovna dluhopisy, je víc. Nahrává tomu volná politika centrálních bank, díky které jsou peníze stále levné.

Dalším důvodem je, že dluhopisy jsou pro firmy výhodnější než bankovní úvěry. Jejich vydání totiž nepodléhá stejnému množství omezení a kontrol jako úvěry. Kvůli finanční krizi banky k žadatelům o půjčky přistupují obezřetněji a chtějí od nich víc informací, což může úvěr zdražit.

Jako další příčinu dluhopisového boom list zmiňuje poptávku investorů. Ti mají přebytek peněz a chtějí je někam umístit.

Radek Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme