Dluhopisy k náhradě ztrát způsobených suchem schváleny

Senát dnes vládě schválil vydání dluhopisů ve výši pěti miliard korun s tím, že takto získané peníze poslouží k částečné náhradě škod, které zemědělci utrpěli v důsledku katastrofálního sucha letos na jaře. Zákon o vydání dluhopisů podpořilo 23 senátorů ze 43 přítomných, přičemž pro schválení bylo třeba 22 hlasů. Škody, které zemědělcům způsobilo sucho, přesáhly podle ministerstva zemědělství původně odhadovaných 10,7 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řada senátorů ministru zemědělství Janu Fenclovi vytýkala, že dosavadní způsob stanovování míry postižení jednotlivých oblastí suchem a z ní vyplývající rozdělení kompenzací neodpovídá realitě. Fencl k tomu poznamenal, že první návrh na rozdělení kompenzací vycházel pouze z hranice "úředního sucha", která byla stanovena tzv. využitelnou vodní kapacitou. Přiznal, že tato metoda nemusí být zcela objektivní.

Ministr se v této souvislosti zmínil o nové metodice, která vychází z více ukazatelů a jejím výsledkem je tzv. index sucha, který vyjadřuje skutečné postižení každého producenta. Index sucha má podle ministra tři pásma, jimiž je nastavena míra a možnost finanční kompenzace.

Všechny závazky z tohoto dluhopisového programu mají být splaceny do 35 let od účinnosti zákona, která začne dnem jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme