Dluhopisy pro občany bude možné objednat jen do pátku

Ministerstvo financí bude přijímat objednávky na spořicí státní dluhopisy pro občany do zítřka. Původně to přitom mělo být do 1. listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

O dluhopisy je ale tak velký zájem, že resort už plánovaný objem deset miliard korun přečerpal.

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes také oznámil, že v příštím roce plánuje vydat státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun. Jednalo by se pravděpodobně o dvě emise – na jaře a na podzim.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státním dluhopisům pro občany se v Ozvěnách dne věnoval ministr financí Miroslav Kalousek

Celkově si vláda bude muset podle Kalouska příští rok půjčit zhruba 200 miliard korun. "Z toho chceme zhruba 20 procent nabídnout českým domácnostem," uvedl ministr na dnešní tiskové konferenci.

V příštím roce se také rozšíří počet míst, kde lze dluhopisy koupit. Letos je mohou lidé objednávat jen ve třech bankách. V příštím roce se distribuční síť zvětší například o kontaktní místa CzechPoint.

Miroslav Kalousek byl také hostem poledních Ozvěn dne. Poděkoval veřejnosti za důvěru k českým dluhopisům. „Mám velkou radost, že nabídka neoslovila jen větší, movitější investory, ale že v posledních dnech a hodinách přibývali drobní střádalové, kteří investovali i 1000, 5000, 10.000 korun.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Tomáš Medek informuje o prodeji dluhopisů

„Tato emise byla opravdu jen zkušební, chtěli jsme si ověřit schopnosti logistiky a distribuce a zájem veřejnosti. Původně jsem na to určil pouze 10 miliard a vzhledem k tomu, že byly vyprodány během 2 dnů, tak jsem chtěl nechat čas na rozmyšlenou právě drobným investorům. A rozhodl jsem, že budeme prodávat až do pátku. A kolik se objedná a zaplatí, tak tolik potom 11. listopadu vydáme dluhopisů,“ konstatoval ministr.

O úspěšnosti ministerstvo informuje příští pátek

Do dnešního dopoledne si zájemci zamluvili 20 tisíc spořících dluhopisů za 14 miliard korun. Největší zájem je o ty se splatností jeden rok.

Neziskové organizace objednaly 2 % z celkového objemu, zbytek připadá na fyzické osoby. Podle informací bank mezi kupci v posledních hodinách převládají drobní střadatelé.

Jak úspěšná emise byla zveřejní resort financí za týden v pátek, až všichni kdo si dluhopisy objednali, je také zaplatí. Mají na to 5 dní od objednávky.

Kalousek připomněl, že získané peníze budou sloužit k refinancování státního dluhu. „Stát potřebuje prostředky na krytí deficitu, ale také na splácení bývalých dluhopisů.“ Jak také v Ozvěnách dne znovu poznamenal, potřeba letošního a příštího roku se pohybuje kolem 200 miliard korun.

Milan Kopp, Renáta Prátová, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme