Dluhopisy si mohou koupit nejen jednotlivci, ale třeba i školy či církve

Češi si budou moci koupit další státní dluhopisy. Ministerstvo financí je nabídne fyzickým osobám i organizacím, jako jsou školy, obce, kraje nebo církve. Dluhopisy budou ke koupi v síti bank od 10. května.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek na TK o  spořících státních dluhopisech

Miroslav Kalousek na TK o spořících státních dluhopisech | Foto: Filip Jandourek

Emisi pak ministerstvo financí vydá 12. června. Celkem by si stát chtěl od lidí letos půjčit 40 miliard korun. Vedle pětiletého kuponového a reinvestičního dluhopisu resort vydá nově také 1,5letý diskontovaný dluhopis a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten bude úročen podle míry inflace v daném roce, reálné zhodnocení tedy nepřinese.

Ministr financí Miroslav Kalousek popsal roční výnos i u ostatních obligací. "U diskontovaného dluhopisu jsou to 2,05 procenta. U kupónového dluhopisu je roční výnosnost 3,22 procenta, u investičního 3,41 procenta. Tam je ten nárůst dán reinvestováním jednotlivých úrokových výnosů," vysvětlil ministr.

Investoři si mohou zvolit i dvě novinky: osmnáctiměsíční diskontovaný dluhopis a sedmiletý protiinflační. V případě diskontovaného dluhopisu se úroky nepřipisují jako úroky, ale investice se zhodnocuje diskontní sazbou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek přiblížil podobu nových státních dluhopisů

Úroky budou připisovány vždy dvakrát ročně v prosinci a červnu, v závislosti na vývoji inflace. Kalousek řekl, že je to jediný způsob, jak úspory ochránit před znehodnocením:

„Je to namířeno na střádala, který není příliš motivován k tomu, aby své prostředky investoval. Dluhopisy jsou v zásadě jediný produkt na trhu, který bude nabízet stoprocentní jistotu, že reálná hodnota úspor neklesne, ať se bude inflace vyvíjet jakkoli. Samozřejmě to také znamená, že majitel dluhopisů nemůže počítat se žádným ziskem,“ vysvětlil Kalousek.

„To znamená, že za 970 korun si koupíte tisíc dluhopisů a za rok dostanete tisíc korun. Je potřeba si koupit minimálně tisíc dluhopisů,“ uvedl Kalousek a dodall:

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Next Finance Martin Prokop mluví o emisi státních dluhopisů v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

„V případě protiinflačních dluhopisů, což je naprosto mimořádná nabídka na ochranu úspor, je to zastropováno maximálním objemem pěti milionů korun na jednu fyzickou osobu.“

„Stát tímto krokem sleduje jediný cíl, a tím je, jak rozšířit okruh potencionálních investorů,“ řekl analytik společnosti Next Finance Martin Prokop.

K nevýhodám dluhopisů podle něj patří, že je jejich držitel může prodat – získat za ně peníze – jen ve třech či čtyřech termínech za rok. U pětiletých dluhopisů je zase odstupňovaný kupónový výnos.

Analytici očekávají velký zájem lidí o státní dluhopisy

Číst článek

„To znamená, že na konci prvního roku dostaneme jednoprocentní kupónový výnos, na konci druhého roku dvouprocentní kupónový výnos a až na konci pátého roku šestiprocentní kupónový výnos. To znamená, že my, jestliže ten dluhopis prodáme dříve, potom budeme tratit,“ vysvětlil analytik.

Spořicí dluhopisy vydal stát poprvé loni v listopadu. Zájem byl obrovský, prodalo se jich za 20 miliard korun.

Eva Presová, Pavla Firbacherová, Kateřina Kozmová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme