Dluhopisy zatím sněmovna neschválila

Vládě se zatím nepodařilo přesvědčit poslance, aby schválili vydání další emise dluhopisů - tentokrát za více než 74 miliard korun. Peníze chce kabinet použít hlavně na zaplacení dluhů České konsolidační agentury. Návrh, aby vydání dluhopisů sněmovna povolila už dnes, vetovali lidovci a unionisté. A to kvůli tomu, že návrh zákona skrýval také menší rezervu na sociální kompenzace - tedy na něco jiného, než je hlavní důvod vydání dluhopisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z jednání sněmovny

z jednání sněmovny | Foto: Michal Doležal

Předseda rozpočtového výboru sněmovny Miroslav Kalousek potvrdil, že právě to by se mělo změnit při následném projednávání předlohy ve výborech. "Částka, která je uvedena v zákoně, není částkou nezbytnou. Kdyby byl schválen v tomto znění, ještě neznamená, že by ministerstvo financí vydalo skutečně dluhopisy v celé té výši, nicméně aby ta možnost neexistovala ani teoreticky, tak se ta výše sníží."

Ministr financí Bohuslav Sobotka je i přesto, že poslanci dnes vydání další emise dluhopisů ještě neschválili, celkem spokojený. "Ten návrh prošel do druhého čtení a v rozpočtovém výboru se parametry upraví, to není klíčová věc. Klíčové je, že úhrada ztráty České konsolidační agentury bude provedena jedním dluhopisovým programem a ušetříme několik set milionů korun."

Markéta Kaclová, Marika Táborská, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme