Dluhová krize už ohrožuje samotnou existenci eurozóny

Dluhová krize se šíří a ohrožuje samotnou existenci společné měny euro. To už zdaleka netvrdí jen kritici eura nebo spekulanti. Přiznávají to i vrcholní evropští politici. Problémy na trzích totiž už zasáhly i nejsilnější státy eurozóny: Německo nebo Nizozemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize eurozóny

Krize eurozóny | Foto: Free Digital Photos

Pozornost se totiž už zdaleka nesoustřeďuje jenom na tradiční „hříšníky“ jako jsou Řekové nebo nově Italové a Španělé. Problémy mají dokonce už i nejsilnější státy. U Rakouska, u Finska, u Nizozemí můžeme pozorovat vysoký nárůst jejich úroků z dluhu.

Dokonce i Německo mělo před dvěma dny problém na trzích prodat své dluhopisy. Takže je evidentní, že investoři pochybují o tom, jestli tyto všechny státy mohou existovat pod jednou měnou, vzhledem k tomu, jak obrovsky rozdílný je jejich ekonomický výkon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Českého rozhlasu Ondřej Houska mluví o ohrožení existence eurozóny v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy prohlásil, že během pár dní spolu s německou kancléřskou Angelou Merkelovou předloží zásadní návrhy na změny evropských smluv. Pravděpodobně půjde o to, co už navrhuje Evropská komise, tedy tvrdé tresty pro ty, kteří si budou žít nad poměry.

Dokonce soudně by mělo být vynutitelné, aby státy dodržovaly v Evropě pravidla. Víme, že pravdial se masivně nedodržovala, a i proto je tady teď dluhová krize.

Experti pochybují, že tato opatření budou stačit pro uklidnění situace, protože změna pravidel je v Evropě práce na rok. Tvrdí, že jediným řešením je zásah Evropské centrální banky, což ale zatím odmítá Německo.

Hanka Shánělová, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme