Dluhová krize v eurozóně by mohla zasáhnout i Španělsko

Dluhová krize v eurozóně by se mohla rozšířit i do Španělska. Úroky ze španělských dluhopisů vystřelily do rekordní výšky od doby vzniku společné evropské měny. Kvůli vysokým úrokům přitom už museli o pomoc požádat Řekové, Irové a Portugalci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác

Královský palác | Foto: europa.eu.int

Španělé by teď museli za prodej desetiletých stáních dluhopisů zaplatit zhruba 5,6 procenta. To si španělská státní pokladna stále může bez problémů dovolit. V posledních dnech ale úroky začaly raketově růst. Trhy totiž reagují na spekulace o blížícím se řízeném bankrotu Řecka. Panují obavy, že by potom mohly část dluhů škrtnout i další oslabené země eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu mluví o ekonomické situaci Španělska v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

„Investoři si samozřejmě dokáží spočítat, že pokud by přišlo na řadu Řecko, mohou přijít na řadu i další oslabené ekonomiky na periferii eurozóny, a že by tedy ztratili peníze nejen v Řecku, ale i v dalších zemích,“ uvedl Ondřej Houska.

Španělsko má problém s vysokou nezaměstnaností a slabým hospodářským růstem. Největším rizikem je ale situace regionálních bank, které investovaly desítky miliard do stavebnictví. Tento sektor ale v době krize zkolaboval a banky tak přicházejí o peníze.

„To jsou skutečné časované bomby, v kterých se pravděpodobně skrývají možná desítky miliard eur špatných úvěrů,“ uvedl Ondřej Houska.

Potíže Španělska by mohly znamenat vážné ohrožení společné evropské měny.

Hanka Shánělová, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme