Dluhová krize v eurozóně ohrožuje i francouzské banky

‘Francouzské banky jsou v pekelné spirále‘ je titulek francouzského deníku Les Echos. List tak reaguje na strmý pád akcií bankovních domů. Podle některých názorů by totiž mohla současná dluhová krize v eurozóně nakonec pohltit nejen Řeky nebo třeba Portugalce, ale i Francouze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž, La Défense

Paříž, La Défense | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Francouzské banky ještě víc než německé finanční ústavy investovaly desítky miliard eur do periferních zemí eurozóny, které jsou dnes předmětem dluhové krize. Nynější situace v Řecku vedla ke strmému pádu akcií tří největších francouzských bank - BNP Paribas, Crédit Agricole a Société Générale, která vlastní českou Komerční banku.

Na druhou stranu nelze ale podle analytiků tvrdit, že by francouzské banky stály před bankrotem nebo krachem. Situace je podle nich nesmírně volatilní. Například Société Générale dnes na burzách posílila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu dluhové krize eurozóny na francouzské banky hovořil v Odpoledním Radiožurnálu Ondřej Houska ze zahraniční redakce.

Podle některých informací chce další velká země eurozóny, Itálie, bojovat s dluhovou krizí s pomocí Číňanů. V minulých dnech se italský ministr hospodářství sešel s čínskými představiteli a snažil se vyjednat investice Číny do italských dluhopisů a také některých významných podniků.

Analytici ale obecně varují před vkládáním velkých nadějí do Číny. Upozorňují, že Čína prohlašovala, jak bude nakupovat španělské a portugalské dluhopisy, a nakonec do nich ale investoval jen velmi malé sumy peněz.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme