Dluhovou krizí ohrožené Maďarsko stále usiluje o mezinárodní půjčku

Dluhovou krizí ohrožené Maďarsko pokračuje ve snaze získat mezinárodní půjčku. Maďarští vyjednavači se dnes v Bruselu sejdou s komisařem pro hospodářství Ollim Rehnem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán na summitu Evropské unie

Maďarský premiér Viktor Orbán na summitu Evropské unie | Zdroj: Reuters

Budapešť nutně potřebuje preventivní úvěr od Mezinárodního měnového fondu. Ten ale zatím nemůže dostat kvůli kontroverzním zákonům, které v poslední době prosadila jeho pravicová vláda.

Měnový fond kritizuje hlavně údajné omezení nezávislosti maďarské centrální banky. To se nelíbí ani Evropské unii. Bez jejího souhlasu přitom Maďaři půjčku od fondu nemůžou dostat.

Budapešť zatím nestojí před akutní hrozbou státního bankrotu. Výnosy z jejích dluhopisů se ale dostaly neudržitelně vysoko. Vláda se proto od měnového fondu snaží získat preventivní půjčku, která má investory uklidnit.

Kabinet Viktora Orbána ale čelí kritice nejen kvůli zákonům o centrální bance, ale například i kvůli změnám v soudnictví. Komise už proti Maďarsku zahájila právní kroky.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme