Dluhy českých domácností překročily 500 miliard

České domácnosti už dluží více než 500 miliard korun. Nejvíc si Češi půjčují na bydlení, pozadu ale nezůstávají ani se spotřebitelskými úvěry. Někteří ekonomové varují především před tempem, jakým zadlužení roste, a poukazují i na lidskou stránku celé situace. Přibývá lidí, kteří přecenili své síly, nejsou schopni splácet a následně se tak rozmáhají exekuce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Jiná část ekonomů ale argumentuje, že vše je v pořádku. Absolutní výše zadlužení podle nich zdaleka nedosahuje dluhů v některých západních zemích. Patří mezi ně i Markéta Šichtařová ze společnosti NextFinance: "Patřím mezi ty, kdo si myslí, že zadlužení u nás prozatím není zásadním problémem, že spíše činí problém na nějaké místní úrovni pro určité rodiny ale nikoliv z nějakého celoekonomického pohledu."

To, že si lidé berou více spotřebních úvěrů, může podle Šichtařové do budoucna také znamenat, že právě spotřeba domácností bude významně táhnout českou ekonomiku. "V minulých letech byl typickým tahounem růstu naší ekonomiky zahraniční obchod. Ten bude stále ještě významným tahounem, i když pořád víc a víc bude získávat na váze právě utrácení spotřebitelů," myslí si Šichtařová.

České domácnosti bankám a finančním institucím letos v září celkově dlužily zhruba 502,5 miliardy korun. Podle dostupných údajů však Česká republika patří k nejméně zadluženým zemím mezi vyspělými státy. Podle studie serveru Měšec roste od poloviny roku 2000 zadlužení tuzemských domácností velkým tempem. Podíl dluhů na finančním majetku domácností se v Česku pohybuje kolem 24 procent.

Ondřej Kubala, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme