Dluhy českých domácností v červenci vzrostly o 5 miliard

České domácnosti jsou odpovědnější při splácení svých dluhů. Vyplývá to z údajů České národní banky. Podle nich tvořil v červenci podíl úvěrů v selhání, tedy půjček nesplácených 90 a více dní, 5,24 procenta. To je téměř stejné číslo jako v předcházejícím měsíci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky

České bankovky | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

České domácnosti dluží bankám a finančním institucím celkem 1 bilion a 85 miliard. Problém se splácením je větší u spotřebitelských půjček, říká analytik ČSOB Petr Dufek:

„Ukazuje se, že domácnosti jsou zvláště citlivé a poctivé při splácení úvěrů na bydlení, kde je podíl problematických úvěrů pouze kolem 3 procent a výrazně se nemění. V případě krátkodobých spotřebitelských úvěrů je tento podíl vyšší a přesahuje asi 10 procent. U firem je jednoznačně vidět, že se zlepšila finanční morálka ve zpracovatelském průmyslu a zemědělství. A naopak se zvýšil podíl problematických úvěrů firmám v oblasti dopravy, ubytování a pohostinství.“

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Zadluženost.mp3

U podniků záleží na tom, jak se kterému oboru zrovna daří. Pokud jde o domácnosti, i tady je vysvětlení logické: vzít si hypotéku není tak jednoduché a takovému rozhodnutí musí předcházet pečlivá příprava, kterou ostatně většinou vyžadují i banky.

Půjčit si na televizi nebo na počítač je ale snazší. A touze po spotřebním zboží podlehne i člověk, který pak nemá na splácení. Minimalizovat počet takových případů se snaží například i centrální banka. Základem je výchova na školách. A proto i letos poskytuje učebnice zdarma.

„Z těch škol, které se zapojily do našich seminářů, se valná většina přihlásila k nabídce získat libovolný rozumný počet učebních textů pro žáky prvního stupně a od září by podle nich měla probíhat výuka,“ potvrzuje členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová.

ČNB nabízí užitečné rady na webu

Zvyšování finanční gramotnosti je ale stejně důležité i u dospělých, kteří mohou například na internetových stránkách centrální banky najít užitečné rady. Je tam i takzvané desatero spotřebitele na finančním trhu, které postihuje nejčastější problémy.

„Ty jsou vygenerovány z toho, jaké chodily do útvaru ochrany spotřebitele stížnosti a z nich je vyňatá nejčastější tresť toho, čeho se lidé dopouštěli a jak vlastně vycházeli vstříc vlastním problémům,“ dodává Zamrazilová

To, že se někdo dostane do dluhové pasti, nemusí být jen proto, že naletěl podvodníkovi nebo se dostal do spárů lichváře. Může to být i proto, že měl nedostatek informací nebo soudnosti.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme