Dluhy domácností rostly v září pomaleji

Zadlužování českých domácností se v září mírně zpomalilo. Celkové dluhy domácností u bank i dalších finančních institucí oproti srpnu vzrostly o 8 miliard a 800 milionů korun na více než 380 miliard korun. Rostly tak pomaleji než v srpnu, kdy se dluhy domácností zvýšily téměř o 9 a půl miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška se ale nejedná o žádný nový trend, který by předznamenával snižování tempa zadlužování našich domácností.

"V meziročním srovnání se tempo růstu nepatrně snížilo, ale zůstává nadále téměř na 33 procentech. Na snížení měla vliv hlavně zvyšující se loňská základna pro výpočet, spíš než to, že by domácnosti polevily ve svých požadavcích. Předpokládám, že do konce roku výraznější změna trendů nenastane a celkový dluh domácností u bank zřejmě překročí 400 miliard korun. Zvýšení úrokových sazeb centrální banky o čtvrt procenta nebude mít podle mého názoru na poptávku domácností po úvěrech měřitelný vliv," řekl Radiožurnálu Sobíšek.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme