Dluhy neplatičů dostávají do problémů bytová družstva

V Česku přibývá případů, kdy lidé nedobrovolně platí dluhy za své sousedy. Stačí, aby se zadlužil jeden ze členů společenství vlastníků bytových jednotek. Pokud pohledávky nesplácí, musí se na dluh složit ostatní členové družstva. Společenství totiž odpovídá za úhradu všech jednotlivých bytů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto)

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V současnosti jsou v Česku tisíce dlužníků a počet každým rokem roste. Přibývá tak i případů, kdy na chování dlužníků doplácejí sousedé.

„Pokud to společenství má dlužnou částku a hrozilo by jim například odpojení služeb od dodavatelů, tak zbývá nic jiného než prostředky čerpat. Buď z dlouhodobých záloh na opravy, nebo pokud nebudou stačit, tak zvýšením plateb od jednotlivých vlastníků,“ přibližuje řešení předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba.

Že družstva mnohdy sáhnou kvůli dluhům na peníze vyhrazené na opravy, potvrzuje i senátorka Jitka Seitlová zvolená za KDU-ČSL a Stranu zelených.

„Často, řekněme proti právním předpisům, berou z fondů oprav peníze, které potřebují na uhrazení dluhů neplatičů. Máme ale případy, kdy ani tato částka nestačí a vlastníci bytových jednotek skutečně doplácí na neplatiče,“ vysvětluje Seitlová. V budoucnu se tak podle ní může stát, že půjdou do konkurzu celé domy.

Na vině jsou podle Seitlové špatné zákony. Připravuje proto změny, které by umožnily společenstvím, aby se při exekucích snáze dostala k pohledávkám.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme