Dluhy obcí se přiblížily k osmdesáti miliardám

Rozpočtový deficit všech měst a obcí Česka se přiblížil k osmdesáti miliardám korun. Stát přitom do rozpočtu obcí a měst poskytuje zhruba 20 procent z vybraných přímých daní a DPH. Ministerstvo financí navíc striktně odmítá návrh, aby obce, na které přešlo mnoho kompetencí státu, měly nárok také na část nepřímých daní, jako je tomu v některých evropských zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Radnice jsou tak často tlačeny k tomu, aby přesouvaly peníze z investičních položek na povinné výdaje a dál se tak zadlužují. Místopředseda Svazu měst a obcí Ivan Černý říká, že obcím výrazně přitížilo i loňské navýšení daně z přidané hodnoty.

"Kromě bytových staveb všude jinde nám skočila daň z pěti procent na devatenáct procent. Samozřejmě je zvýšený výběr DPH, takže i obce mají navýšený příjem asi o dvě miliardy, ale státu odvádějí daleko víc," přiblížil Černý.

Neochotu vlády přesunout obcím příslušný obnos pro jejich fungování si představitelé měst a obcí vysvětlují závazkem vůči Evropské unii, takzvaným konvergenčním programem. Jedním z hlavních kritérií vládního programu je snížení celkového zadlužení tak, aby ročně nepřesahovalo 3 procenta hrubého domácího produktu.

Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman ale namítá, že ministerstvo rozpočty měst a obcí neustále navyšuje. "V posledních letech rostly vysokým tempem v průměru přes osm procent. Stejně tak rostly vysokým tempem dotace přijaté územními samosprávnými celky. Například většina dotačních titulů, které jsou poskytovány v rámci finančních vztahů státního rozpočtu za poslední dva roky, byla navýšena o více než deset procent," dodal mluvčí.

Pokud stát svoji politiku vůči městům a obcím nezmění, deficit jejich rozpočtů může v brzké době překročit hranici sta miliard korun. Více se dozvíte v dnešním pořadu Pod kůži krátce po půl jedenácté.

Jan Hrbáček, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme