Česko má u ostatních zemí pohledávky za 11,6 miliardy korun. Nejvíce dluží Súdán a Kazachstán

Česko mělo ke konci loňského roku u ostatních zemí pohledávky za 11,6 miliardy korun, tedy v podobné výši jako na konci roku 2021. Za loňský rok získalo z pohledávek 139,1 milionu korun. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR, kterou na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo financí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní tiskárna cenin

Největší pohledávku Česko eviduje u Súdánu, který dluží 3,1 miliardy korun (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Největší pohledávku Česko eviduje u Súdánu, který dluží 3,1 miliardy korun, vyplývá ze zprávy ministerstva financí. Tamní úřady výši dluhu potvrdily, ale odmítají podniknout jakékoli kroky k jeho splacení, dokud mezinárodní společenství nerozhodne o částečném nebo úplném oddlužení země.

Druhá nejvyšší pohledávka ve výši 2,9 miliardy korun je za Kazachstánem, tato země ji ale zatím neodsouhlasila.

Za loňský rok získalo Česko z pohledávek 139,1 milionu korun, o rok dříve to bylo 132,3 milionu korun.

Většina splacených pohledávek v celkovém objemu 135,6 milionu korun získalo Česko od Iráku na základě dohody z roku 2006. Bělorusko uhradilo 3,5 milionu korun na základě dohody z roku 2019.

Statistika neobsahuje od roku 2019 objem pohledávek u takzvaných speciálních úvěrů, které se týkají například dodávek vojenského materiálu z minulosti.

V roce 2018 tyto úvěry činily 7,6 miliardy korun. Speciální úvěry evidovalo Česko u Libye a Kuby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme