Dluhy zřejmě potopí i španělskou vládu, Itálie chystá tvrdší reformy

Dluhová krize v eurozóně nebere konce, výnosy dluhopisů Španělska se během čtvrteční aukce přiblížily k neudržitelné sedmiprocentní hranici. Už teď je velmi pravděpodobné, že hospodářská krize podobně jako v Řecku a Itálii vyústí ve změnu vlády a že nedělní předčasné volby ukončí sedmiletou vládu socialistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský premiér Zapatero vyhlásil předčasné volby na 20. listopadu

Španělský premiér Zapatero vyhlásil předčasné volby na 20. listopadu | Zdroj: Reuters

Dosavadní vláda socialistické strany končí o čtyři měsíce dříve v situaci, kdy je více než každý pátý Španěl nezaměstnaný a hospodářství už tak dusí úspory ve státních výdajích a ekonomické zpomalení v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hospodářská krize zřejmě vyústí ve změnu vlády i ve Španělsku, informuje zvláštní zpravodaj ČRo David Koubek. Plány nové italské vlády Maria Montiho shrnuje spolupracovník Josef Kašpar

Strana lidová má podle nejnovějšího průzkumu skoro 18procentní náskok. Její lídr Mariano Rachoi v předvolební kampani slibuje, že Španělsko bude stabilní a důvěryhodné. Na konkrétní úsporná opatření a plány jak pomoci zaměstnanosti je ale zatím stále skoupý.

Itálie chce ušetřit 640 miliard

Aktivizuje se naopak další problémová jihoevropská země. Nový italský premiér Mario Monti včera představil v Senátu plán, jak se dostat z dluhové krize. Senátoři mu poté vyslovili důvěru, o níž bude v pátek hlasovat i Poslanecká sněmovna.

„Jestli nenalezneme nezbytnou jednotu v našem úsilí, přirozený vývoj finanční krize uvalí na nás všechny – ale zejména na ty nejslabší vrstvy společnost – mnohem tvrdší podmínky,“ varoval Monti.

Designovaný italský premiér Mario Monti je s konzultacemi spokojený | Foto: Reuters

Úsporná opatření mají zemi zajistit jen v příštím roce kolem 25 miliard eur, tedy asi 640 miliard korun. Počítá se například s prodloužením věku odchodu do důchodu na 65 let, snížením počtu státních zaměstnanců i s rušením některých státních úřadů. Dosavadním zaměstnancům bude na dva roky nabídnuto jiné místo.

Postupně by mělo dojít ke zrušení okresů, které jsou v současnosti velice nákladným a podle mnohých zbytečným mezičlánkem.

Reformou má projít i pracovní trh, aby náklady pro zaměstnavatele i pro zaměstnance byly nižší, což by mělo zvýšit konkurenceschopnost Itálie. Změny by se měly dotknout i výstavby infrastruktury, která v posledních deseti letech stagnuje.

Montiho vládě věří 93 procent Italů

Montiho vládu v Senátu podpořilo 281 senátorů, proti jich bylo jen 25. Proti vyslovení důvěry byla jen Liga severu. Hrozí ale nebezpečí, že až budou předkládána konkrétní opatření, mohou se různé politické strany snažit ukázat, že si jsou v nepolitické vládě schopny klást podmínky.

Odcházející premiér Silvio Berlusconi novou Montiho vládu při odchodu z úřadu podpořil. Dodal ale, že ji potopí, jakmile se mu přestanou líbit její kroky. Italové zatím novému kabinetu věří, podle průzkumu jí podporuje 93 procent.

Dana Votýpková, Josef Kašpar, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme