Dnes je poslední šance zaplatit daň z nemovitosti

Tento pátek je posledním termínem pro zaplacení daně z nemovitosti. Týká se všech, kteří vlastní dům, byt nebo nějaké pozemky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

byt

byt | Foto: Jan Rosenauer

Daň se vztahuje na majetek, který jsme vlastnili k prvnímu lednu a neplatí se, je-li její hodnota nižší než 30 korun. "Daň musí zaplatiti každý, kdo je vlastníkem buď nemovitosti, nebo pozemku," upřesňuje daňová poradkyně Marcela Jarošová s tím, že daň si počítáme sami.

Formulář musíme podat do konce ledna a na zaplacení máme další čtyři měsíce. "Výměr prakticky nedochází, ale pokud občan podá daňové přiznání třeba jeden rok, příští rok mu přijde složenka," vysvětluje Jarošová.

Platí se buď složenkou nebo bankovním převodem. Daň z nemovitosti se však dá vyrovnat i hotově na finančním úřadě, pod který spadáme a který vše bedlivě kontroluje. "Občas finanční úřad penále vyměří, ale není to u této daně v takové míře, jako u daně z příjmu fyzických osob, nebo u DPH, kde to bývá okamžitě,"dodává poradkyně.

Osvobozeni od daně z nemovitosti jsou pouze majitelé nových domů a bytů. Přiznání sice musejí podat, ale platit začínají až po několika letech.

Dušan Valenta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme