Dnes končí termín pro podání daňového přiznání

Dnes je poslední den pro včasné podání daňového přiznání za rok 2009. Tedy pro ty poplatníky, za které nevyplňuje formuláře daňový poradce. Finanční úřady budou mít otevřeno déle, než je obvyklé. Přesto očekávají na mnoha místech dlouhé fronty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daně z příjmu

daně z příjmu | Foto: Alena Palečková

Například v Hradci Králové posílili služby na přepážkách a rozšířili i otevírací dobu úřadu. V uplynulých dnech se úředníkům dařilo zvládat nápor klientů bez front a větších komplikací, jak potvrzuje ředitel finančního úřadu v Hradci Králové Miroslav Sehnálek:

„Bylo podáno 23 tisíc přiznání z odhadovaných 27 tisíc. Průběh je obdobný jako v předchozích letech. Podatelna je v provozu od sedmi do osmnácti hodin. Přiznání přebírá osm pracovníků, v běžných dnech tam jsou dva lidé.“

Při zanedbání hrozí sankce

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru na jednom finančním úřadě v Praze zachytila reportáž Barbory Kreuzerové. K výběru daní míří také rozhovor s analytikem ČSOB Petrem Dufkou

Lidé dnes mají možnost podat daňové přiznání přímo na finančním úřadě až do 18 hodin. Další možností je elektronická forma přes takzvaný daňový portál, eventuálně poslat vyplněné daňové formuláře poštou na adresu příslušného finančního úřadu podle místa trvalého bydliště.

K dispozici jsou i kontaktní místa ve vybraných obcích, kde pracovníci finančních úřadů umožní podat daňové přiznání bez návštěvy příslušného finančního úřadu. Seznam těchto míst je uveden na daňovém portálu.

Česká daňová správa upozorňuje, že za nesplnění termínu pro podání přiznání se daňový poplatník vystavuje možné sankci zvýšení vyměřené daně až o deset procent, v případě pozdní úhrady vypočtené daně je pak třeba počítat s placením úroků z prodlení.

Experti očekávají propad

Analytik ČSOB Petr Dufka ve Světě o druhé řekl, že se dá očekávat propad výběru daně z příjmu fyzických osob. „Jak už naznačil pokles z výběru daně právnických osob. A samozřejmě i nižší pojistné na sociální zebezepečení. Hospodářská krize se dotkla výrazně příjmů, vzrostla nezaměstnanost a ubylo daňových poplatníků. Rozhodně to nebude příjemné čtení.“

V situaci rozpočtových schodků se neustále debatuje o tom, jak daně změnit, jestli zvýšit daně nepřímé, jestli se vrátit k progresivnímu zdanění daně z příjmů fyzických osob. Dufka se ale vyslovil spíše pro zjednodušení daňového systému a pokud jde o zrušení některých daní, vidí jako příhodné adepty daně majetkové. Režie na jejich výběr totiž překračuje vlastní výnos.

Milan Kopp, Martin Pařízek, Martin Křížek, Nikola Bojčev, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme