Dnešní jednání tripartity o zaměstnávání cizinců

Návrhem zákona o nájemném a nelegálním zaměstnáváním cizinců se zabývala Rada hospodářské a sociální dohody. Odbory chtějí v této souvislosti požadovat sociální kompenzace růstu cen nájemného a razantní postih zaměstnavatelů, kteří opakovaně nelegálně zaměstnávají cizince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řešení problému by měla přinést spolupráce kontrolních orgánů se zaměstnavateli a odboráři. Předpokládá to šéf odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv.

Tripartita se také zabývala realizací zásad koncepce integrace cizinců na území České republiky a plánem zaměstnanosti na letošní rok. Sociální partneři prodiskutují i otázky o podpoře malého a středního podnikání a zprávu o stavu reformy veřejné správy.

Velkým problémem je právě zaměstnávání cizinců. Podle odhadů jich u nás pracuje nelegálně až sto tisíc. Například ve stavebnictví se jen stěží najde firma, která by s nimi neměla zkušenosti. Pro ekonomiku to znamená daňové úniky a organizovaný zločin, špatné sociální zázemí zahraničních pracovníků a podobně. Podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha se sice poslední dobou počet načerno zaměstnaných zahraničních dělníků snížil, ale pro Českou republiku to není dobrá vizitka.

Rozsáhlá diskuse se dá očekávat kolem návrhu zákona o nájemném z bytu a úhradě cen za služby s tím související. Čím se vlastně materiály liší a který je pro odbory přijatelnější? Štěch řekl Českému rozhlasu, že pro odbory je přijatelnější spíš návrh ministerstva pro místní rozvoj, který umožňuje rychlejší nárůst nájemného, návrh ministerstva financí. I zaměstnavatelé si podle Štěcha uvědomují, že pokud cena nájemného poroste prudce, odrazí se to i na ceně práce.

Markéta Kaclová, Stanislav Vintr, Dušan Valenta, Jaroslav Hausdor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme