Do Atén znovu míří zástupci Trojky. Mají říct, jak Řecko plní záchranný plán

V Aténách začíná další kolo jednání mezi vládou a takzvanou Trojkou, tedy zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Podle německých médií Řecko dostane další půjčky, i když neplní podmínky záchranného plánu. Eurozóna se totiž chce vyhnout panice, kterou by mohl vyvolat případný návrat Řecka k vlastní měně. Proto do Atén raději pošle další peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeckého ministra financí Jannise Sturnarase čekají jednání v Berlíně (ilustrační foto)

Řeckého ministra financí Jannise Sturnarase čekají jednání v Berlíně (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

To, že Řekové obdrží další půjčku bez ohledu na to, že nedokázali dostatečně snížit svůj rozpočtový schodek, vypadá víc než reálně. Přesně tento scénář se totiž odehrává už více než dva roky.

Řecko tedy pravděpodobně i nyní dostane slíbených 31,5 miliardy eur, jeho celkový státní dluh je ale dlouhodobě nesplatitelný. A to i přesto, že soukromí věřitelé letos v březnu v souhrnu odepsali tři čtvrtiny z toho, co Řecku půjčili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomické situaci Řecka mluvili na Radiožurnálu spolupracovnice Českého rozhlasu Soňa Dorňáková Stamu a zahraniční zpravodaj Ondřej Houska

Východisko z celé situace je jediné a už měsíce je evidentní, že na něj bude muset dojít. A sice, že o své peníze přijdou kromě soukromých investorů také země eurozóny, které Řecku půjčily.

Škrt dluhů se bude pravděpodobně týkat prvního záchranného plánu z května 2010, kdy státy eurozóny půjčily Řecku zhruba 53 miliard. O tyto peníze pravděpodobně přijdou. Dotkne se to všech členů eurozóny s výjimkou Slovenska, které se na prvním záchranném plánu odmítlo podílet.

Řecko má připravený úsporný balík v hodnotě 13,5 miliard eur. Největší škrty mají být na penzích, platech, sociálních příspěvcích a zdravotnictví. Vláda chce opět zvýšit důchodový věk, a to z 65 na 67 let, zrušit 13. a 14. plat, snižovat platy soudcům, vojákům, policistům vysokoškolským profesorům a lékařům.

Řekům se tyto škrty nelíbí, vadí jim, že se šetří na sociálně nejslabších, hlavně penzistech a zaměstnancích. Veřejnost vládě vyčítá, že místo škrtů na nejslabších prý mohla například odchytit obrovské daňové úniky či peníze na falešné penze a příspěvky.

Řecko v letech 2010 - 2014 provede celkově úsporná opatření ve výši 30 procent HDP.

Ondřej Houska, mta, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme