Do čela MMF chce Francouzka Christine Lagardeová

Šéfkou Mezinárodního měnového fondu se chce stát francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Svou kandidaturu oficiálně oznámila v Paříži. Ve funkci by mohla nahradit Dominiqua Strauss-Kahna, který odstoupil po obvinění z pokusu o znásilnění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová | Zdroj: ČTK

Lagardeová pravděpodobně získá podporu všech zemí Evropské unie. Stane se tak jejich společnou kandidátkou. Šéfem Mezinárodního měnového fondu byl od jeho založení vždy Evropan. Unie si tento post chce udržet i po odstoupení Strauss-Kahna. Argumentuje tím, že fond se podílí na záchraně ohrožených zemí eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o kandidatuře Lagardeové shrnul Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu

„Lagardeová by byla úplně první ženou v historii MMF, která by se dostala až do čela této instituce a to je v dnešním světě bráno jako velká přednost,“ poukázal ve francouzské televizi na další výhodu ministryně analytik Emmanuel Kesser.

Rychle rostoucí ekonomiky ale evropský nárok zpochybňují. Lagardeová je přesto favoritkou. Země jako Čína, Rusko, Mexiko nebo Brazílie se totiž zatím nedokázaly shodnout na společném kandidátovi.

Jediným stínem na kandidatuře francouzské ministryně je její účast v aféře finančníka Bernarda Tapieho. O její roli v tomto případu bude soud rozhodovat 10. června.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme