Do Česka loni přijelo rekordních 28 milionů cizinců, většina se zdržela den

Do České republiky loni dorazilo nejvíce turistů v historii. Polovina z celkem 27,8 milionu zahraničních návštěvníků strávila v Česku jeden den. V průměru zde cizinci utratili za jeden den 2769 korun. Vyplývá to z údajů agentury CzechTourism.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staroměstské náměstí (ilustrační foto)

Staroměstské náměstí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

"Rok 2015 byl z hlediska příjezdového cestovního ruchu opět rekordní. Rostly jak počty zahraničních turistů, tak jednodenních návštěvníků, a to i přes výrazný pokles turistů z Ruska. Jejich nepříznivý vývoj pomohly vyvážit především výrazné nárůsty turistů z Asie a USA," uvedla ředitelka Institutu turismu agentury CzechTourism Markéta Vogelová.

Šedesát procent jednodenních návštěvníků byli Němci. Shodně 14 procent tvořili Slováci a Rakušané, desetinu pak Poláci. Cílem většiny z nich byly nákupy v příhraničních městech. Asi 2,4 milionu návštěvníků Českem pouze projíždělo do jiné země.

V tuzemských hotelech, penzionech, apartmánech či v soukromí se v roce 2015 ubytovalo celkem 10,9 milionu cizinců.

Větší zájem o Česko projevují hlavně turisté ze sousedních států platících eurem. Na návštěvnosti se positivně odrazily i velké akce, jako bylo mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě nebo mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme