Do Česka míří mikroúvěry bez ručitele, pomoct mají hlavně malým podnikatelům

Evropská komise chce podpořit malé podnikatele a firmy. Ručit za půjčené peníze do začátku podnikání má Evropský investiční fond. Firmy, které by za normálních okolností měly problém úvěr získat, tak budou mít větší šanci. Nejvíc to zřejmě ocení malí podnikatelé a firmy v malých městech nebo v ohrožených regionech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Neznamená to ale, že úvěr získá každý, kdo si vzpomene. Musí to být podloženo nějakým základním podnikatelským záměrem, přiměřenou realitou návratnosti a také alespoň minimální historií firmy,“ říká prezident Asociace malých a středních firem Karel Havlíček.

Největší zájem o mikropůjčky se čeká ze strany mladých absolventů nebo čerstvě vyučených lidí, třeba elektrikářů, kadeřníků nebo instalatérů. Zajímavé ale budou podle Karla Havlíčka i pro technologické start-upy.

„Firmy, které začínají připravovat určitý produkt, firmy, které v danou chvíli obvykle nemají prostředky, těžko se jim shání, investoři na to zatím dvakrát neslyší, tak pokud to budou drobné půjčky, které jim umožní lepší start, tak to je nepochybně dobrá zpráva.“

Podnikatelům bude tyto půjčky poskytovat zatím jen Komerční banka. Měla by dohromady na úvěrech poskytnout až jednu miliardu korun, z toho 400 milionů korun právě na mikroúvěry. Přidat by se měly ještě dvě další banky. Evropský investiční fond s nimi jedná.

V Česku podobný bankovní produkt zatím chyběl. Hlavním důvodem je vysoké riziko krachu začínajících podnikatelů nebo firem. Kvůli tomu by byly úvěry pro žadatele příliš drahé.

Podle Komerční banky teď dosáhne úrok 9,9 procent. Klienti si budou moct půjčit až jeden milion korun na pět let. Sama banka ale čeká, že průměrná výše úvěru bude okolo 300 tisíc korun.

Mikropůjčky jsou oblíbené hlavně v západní Evropě. Podle Hospodářských novin se díky nim podařilo od roku 2010 vytvořit nebo udržet skoro 61 tisíc pracovních míst.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme