Do Česka míří nejvíce investic ve střední a východní Evropě

Česká republika zůstává hnacím motorem přímých zahraničních investic v regionu střední a východní Evropy. A to i přes to, že okolní ekonomiky se potýkají s potížemi. Uvádí to zpráva o světových investicích, kterou dnes představí pražské zastoupení Organizace spojených národů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

Celková zásoba přímých investic podle agentury OSN pro obchod a rozvoj UNCTAD loni vzrostla na 7,1 bilionu dolarů. To je proti roku 1980 více než desetinásobek. Největší vzestup přílivu přímých zahraničních investic zažily v posledních dvou desetiletích rozvojové mocnosti Čína a Brazílie.

Ve východní Evropě na tom byla od počátku 90. let celkově nejlépe Česká republika, která získala investice za 38 miliard dolarů. Největšími zahraničními investory u nás jsou Němci. Více než 10 miliard korun tu loni investovali ještě Nizozemci, Rakušané a Francouzi.

V zájmu investorů se Česká republika drží už delší dobu. Potvrzuje to i ředitel agentury Czech Invest Martin Jahn. "Podle srovnání světových toků zahraničních investic byla v loňském roce Česká republika opět na špici v regionu střední a východní Evropy, toto postavení si udržuje od roku 2000. Celosvětově toky zahraničních investic klesají, vzrůstající tendenci si udržuje pouze Čína a střední Evropa, v které Česká republika hraje hlavní roli," uvedl Jahn.

V bývalých komunistických zemí střední a východní Evropy se zásoba investic rozrostla z pouhých tří miliard na počátku 90. let na loňských 188 miliard USD. Polovina z nich našla místo ve čtyřech zemích. Kromě Česka to bylo Maďarsko a Rusko, kam investoři shodně vložili 24 miliard dolarů, a Kazachstán s 15 miliardami dolarů.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme