Do Česka míří platební karty ‚bez PIN kódu‘

První z tuzemských bank by ještě letos měla zavést placení kartou s bezkontaktním čipem. Zákazníkům to přinese výrazné zrychlení transakcí. Nebudou muset pokaždé zadávat PIN, ani čekat na potvrzení. Stačí pokud peněženku přiloží ke čtečce, tím bude nákup zaplacený.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platební karta

Platební karta

Klasické platební karty, které je potřeba zasunout do terminálu, naťukat PIN nebo připojit podpis na potvrzení, doplní bezkontaktní čip. S ním bude zaplacení otázkou vteřiny.

Podle regionálního manažera asociace Visa Miloslava Kozlera zavedení bezkontaktních karet nic nebrání. „V druhé polovině roku očekáváme vydávání a přijímaní bezkontaktních karet jako standardní byznys,“ říká. „Infrastruktura je vytvořena,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Martina Drtiny

Vydavatelská asociace zatím tají, které banky a kdy přesně tyto karty zavedou. Prozradit to nechtěla ani její viceprezidentka Malgorzata O'Shaghnessy. „Česká republika má dobře nakročeno k tomu, aby bezkontaktní platby zavedla brzy. Záleží to ale na dohodě členských bank, kdy tuto technologii zavedou.“

I když nový a rychlejší způsob placení nebude pokaždé vyžadovat zadávání číselného kódu, neznamená to, že by transakce byly hůře zabezpečeny. Systém totiž v reálném čase bude sledovat, jaké typy transakcí, a kde jsou s kartou prováděny. Když platbu vyhodnotí jako podezřelou, vyžádá si PIN nebo zalarmuje vydavatelskou banku.

Z okolních zemí už tuto technologii využívají na Slovensku a v Polsku.

Martin Drtina, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme