Do České republiky se letos dovezlo nejméně ropy za posledních sedm let

Do České republiky se podle odhadů přepravilo přes sedm milionů tun. Oproti jiným rokům se jedná téměř o desetiprocentní pokles. Vyplývá to z údajů společnosti Mero, které dnes zveřejnil server E15.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod

ropovod | Foto: Mero, a.s.

Pokles je primárně ovlivněn odstávkou litvínovské rafinérie, komplikovanou hospodářskou situací a postupným přechodem na biopaliva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o druhé byl projektový manažer společnosti Roland Berger Strategy Consultants Jakub Skavroň

„Za menší poptávkou stojí i vysoká spotřební daň a DPH, která má v porovnání s okolními zeměmi za následek odliv spotřeby nafty hlavně v kamionové dopravě,“ říká projektový manažer společnosti Roland Berger Strategy Consultants Jakub Skavroň.

Akutní nedostatek této suroviny podle Skavroně ale nehrozí.

Podle dat společnosti Mero se zvýšil podíl ropy přivedené ropovodem IKL z německého Ingolstadtu. Letos se jednalo o 43 procent veškeré dovážené ropy.

„Západní cestou stejně plyne ropa z Ruska, protože se sem dostává pomocí tankerů přes moře do západní Evropy a pak k nám teče západní cestou. Rusko nechce být závislé na tranzitních poplatcích na Ukrajině a Bělorusku, takže využívá jinou alternativní dopravu do Evropy,“ vysvětluje Skavroň.

Ropa se v současné době prodává za 103 dolarů za barel. „Myslím si, že cena ropy nepřekročí v příštím roce 125 dolarů za barel,“ dodává Skavroň.

Vladimír Kroc, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme