Do Dominikánské republiky tam a zpět za šest tisíc. Last minute dovolené už ale nejsou jako dříve

Nabídka last minute zájezdů je letos výrazně menší než loni. Některé dovolené jsou na léto vyprodané úplně. Podle odhadů Asociace cestovních kanceláří letos vyjedou za hranice přes tři miliony Čechů. Třetina z nich si organizuje dovolenou sama bez pomoci cestovní kanceláře.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výběr letní dovolené se letos může lidem zkomplikovat. Některé zájezdy jsou totiž už vyprodané. Nabídka last minute dovolených je navíc omezená.

Výběr letní dovolené se letos může lidem zkomplikovat. Některé zájezdy jsou totiž už vyprodané. Nabídka last minute dovolených je navíc omezená. | Foto: Dan Gold | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Cestovat začal Petr Novák už jako student. Aby za výlety ušetřil a mohl si je dopřát i několikrát do roka, vyhledával akční nabídky aerolinek. Postupně se z nakupování levných letenek stala i zábava. Doteď Petr navštívil asi 30 zemí světa.

„Já se snažím jako každý rok navštívit minimálně jednu zemi, ve které jsem ještě nebyl. Což, vzhledem k tomu, že jich je dvě stě, tak potřebuju víc než jednu, abych to stihl,“ vysvětluje Radiožurnálu.

Na cestu do Chorvatska stačí platná občanka. Kontroly vás dlouho nezdrží

Číst článek

Letenky nakupuje na internetu v takzvaných promo akcích, kde jde hlavně o rychlost. Občas narazí i na chyby v rezervačním systému. Cena palubního lístku je pak třeba až o řád nižší než je její skutečná hodnota.

„Pak se ještě často dá sehnat v last minute letenka, což nebývá moc běžné, protože čím víc se blíží termín, tak cena leze nahoru. Do Dominikánské republiky zpáteční letenka za 6 tisíc, například,“ říká pro Radiožurnál Petr Novák.

Za stejnou cenu se teď lidé dostanou třeba i do Řecka. Last minute nabídka cestovní kanceláře zahrnuje osmidenní letecký zájezd včetně ubytování v apartmánech. S blížícími se prázdninami ale bude nabídek ubývat.

Last minute do některých zemí neexistují

„Výběr z last minute už není takový, na který byli lidé dříve zvyklí. Především do destinací, jako je Španělsko, Řecko. Některé destinace v Itálii jsou vyprodány a last minute do nich v podstatě neexistují,“ potvrzuje Radiožurnálu místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Vůbec nejlevněji se dá dostat do Bulharska. Za týdenní zájezd s dopravou, snídaní a ubytováním ve dvouhvězdičkovém hotelu lidé zaplatí zhruba šest tisíc korun. Podle marketingového ředitele portálu Invia.cz Michala Tůmy lidé ušetří nákupem dovolené na poslední chvíli až polovinu ceny.

„Last minute slevy zájezdů oproti katalogovým cenám dosahují ve výjimečných případech, kdy nutně musíme zájezd prodat, dejme tomu až někam k 50 %,“ říká Radiožurnálu Tůma.

I za takovou cenu se cestovní kanceláři prodej zájezdu vyplatí. Místa v letadle i hotely má totiž rezervované dlouho dopředu.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme