Do konce týdne mlékárny obnoví dodávky školního mléka

Kvůli nevyjasněným cenovým podmínkám některé mlékárny minulý týden zastavily školám dodávky dotovaných mléčných výrobků. Slíbily, že je obnoví, až budou znát nové maximální ceny. Ministerstvo financí teď podle svého slibu nový cenový výměr vydalo. Český stát už na školní mléko nepřispívá, dotuje ho jenom Evropská unie. To pokryje přibližně 8 až 15 % z ceny výrobků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléko

mléko | Foto: Marián Vojtek

Ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec uvítal odblokování situace. Mlékárny se podle něj k celé záležitosti postavily velice vstřícně:

"Maximální ceny jsou stanoveny tak, aby se ta dotace, kterou dnes poskytuje Evropská unie pro program školního mléka, promítla do ceny pro školní děti. Mlékárny se rozhodly, že budu mléko dodávat do škol za ceny, které budou nižší než tyto maximální ceny."

Dodávky mléka a mléčných výrobků školákům za dotované ceny fungovaly v Česku od roku 1999. Letos 20. srpna vláda zrušila poskytování národní dotace na školní mléko. Představovala asi 32 % z celkových nákladů na výrobu mléčných výrobků, dodávaných do dvou třetin českých škol. Zrušení národní dotace bude znamenat roční úsporu cca 60 milionů korun.

Tomáš Medek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme