Do půlnoci by měly být hotovy odhady škod v krajích

Kraje musí podle zákona do dnešní půlnoci odevzdat v elektronické podobě konečné součty všech dat získaných od povodněmi postižených osob i firem. Na Jihočeském krajském úřadu už skončilo sčítání nákladů na obnovu území. Dokončen byl i registr velkou vodou postižených osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záplavy

záplavy | Foto: Filip Víšek

Předseda komise pro zpracování těchto dat Ludvík Zíma však zatím nemohl uvést přesná čísla: "Můžeme říci, že ty náklady se budou pohybovat v těch hrubých odhadech mezi těmi 10, maximálně 20 miliardami. Co se týká registru postižených osob, to číslo překročilo do této chvíle něco přes 12 tisíc postižených osob. Předpokládáme, že nejpozději k půlnoci - tak jak nám i zákon ukládá - budeme vědět i v rámci Jihočeského kraje, kolik budou hrubé náklady na obnovu našeho postiženého území."

Konečné údaje o povodňových škodách budou známy v nejbližších dnech. Už teď je ale vláda rozhodnuta, jakým způsobem se bude podílet na financování obnovy poškozených majetků. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky bude kabinet navrhovat, aby na tyto účely šlo ze státního rozpočtu 15 až 20 miliard korun.

"My samozřejmě počítáme s tím, že vláda se bude výrazným podílem podílet na úhradě povodňových škod. Počítáme s tím, že by se v rámci státního rozpočtu vynaložila částka v objemu zhruba 15-20 miliard korun s tím, že výrazně by se podílel také Fond bydlení a Fond dopravní infrastruktury. Počítáme rovněž s využitím možné půjčky od Evropské inevstiční banky. Hovoříme v této chvíli o částce 15-20 miliard v návrhu státního rozpočtu pro rok 2003."

Stát uhradí zhruba třetinu ze škod. Další třetinu pokryjí pojišťovny. Kromě 15 až 20 miliard korun, které chce vláda vyčlenit ze státního rozpočtu na rok 2003, by měla jít na krytí škod i část příjmů z privatizace Telecomu. Jak Českému rozhlasu řekl ministr financí Bohuslav Sobotka, peníze by do Fondu dopravy měl převést Fond národního majetku.

"My počítáme s tím, že by dotace z Fondu národního majetku v příštím roce se pohybovala zhruba ve výši 27 miliard korun. Tyto prostředky budou k dispozici ve Fondu národního majetku v případě úspěšného dovršení procesu privatizace společnosti Telecom."

Markéta Kaclová, Pavlína Fendeková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme