Do Řecka dorazí další pomoc, krizi ale nevyřeší

Řecko v těchto chvílích netrpělivě čeká na novou finanční injekci. Do dnešního dne totiž musí obdržet dalších 12 miliard eur, které jsou v pořadí už pátou součástí loni slíbených 110 miliard eur, tedy záchranného balíčku, který zemi poskytl Mezinárodní měnový fond a Evropské unie. Pokud by Řecko tyto peníze včas nezískalo, ocitlo by se bez finančních prostředků a zbankrotovalo by. Nic takového by ale hrozit nemělo, protože poskytnutí takzvané páté tranše schválili na začátku července jak ministři financí eurozóny, tak výkonná rada Mezinárodního měnového fondu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé demonstrují před řeckým parlamentem.

Lidé demonstrují před řeckým parlamentem. | Zdroj: Reuters

„Pokud by Řecko peníze tento týden nedostalo, bylo by to skutečně velmi dramatické. Řecký stát by nemohl platit své výdaje, nejen penze a výplaty, ale nemohl by ani splácet úroky na dluhy, které jsou velmi vysoké. V současné době je ale jisté, že ta další tranše pomoci MMF a EU bude vyplacena,“ říká Petr Havlík z Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomické situaci v Řecku a v EU mluvil na Rádiu Česko Petr Havlík z Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání

Teď sice Řecko peníze dostane, je ale jasné, že příští rok se nebude schopné vrátit na finanční trhy, což dohoda s EU a MMF z loňského května předpokládala. Eurozóna proto nyní spolu s MMF připravuje další balík finanční pomoci, který má mít podobný rozsah jako nynější program, tedy zhruba 110 miliard eur.

Havlík si ale nemyslí, že by tato pomoc stačila k tomu, aby se Řecko postavilo na vlastní nohy:

„Nemyslím si, že by samotná tato pomoc mohla vyřešit řeckou situaci. Bude potřeba zavést další opatření, jednak snížení úrokové míry, na dluhy, které Řecko musí splácet, ale mezinárodní finanční trh se pravděpodobně neobejde také bez toho, aby byla část řeckého dluhu odepsána. Minimálně 30 procent.“

Podíl soukromého sektoru na vyřešení zadluženosti Řecka je podle Havlíka nevyhnutelný. A to je zatím jedna z hlavních překážek dohody.

Banky se nemohou shodnout na tom, jak by měla jejich účast na záchraně Řecka vypadat, včera se o tom znovu radili v Římě, ale žádný konkrétní výsledek jejich schůzky zatím neznáme.

Nový záchranný plán Řecka bude podmíněn uskutečňováním strukturálních reforem. K těm už ale sahá i Itálie. Italský senát včera schválil úsporný balíček, který má zemi přinést v příštích třech letech podle oficiálních informací téměř 48 miliard eur. Dnes o něm bude hlasovat dolní komora parlamentu.

„Většina opatření ale začne platit až za jeden až dva roky, bezprostřední kritická situace se tím pádem nebude řešit ihned. Částečně i z politických důvodů, kvůli sporům mezi členy italské vlády. Itálie na tom ale není zase tak špatně,“ dodává Havlík.

Naďa Bělovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme