Do železničního koridoru u Plzně stát letos investuje 1,6 miliardy

Koridor mezi Plzní a Rokycany bude v letošním roce patřit mezi prioritní investice v oblasti železniční dopravy. Při návštěvě Plzeňského kraje to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Ve státním rozpočtu je na tento úsek letos vyčleněno 1,6 miliardy korun a příprava na stavbu této části koridoru podle ministra vrcholí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční koleje

Železniční koleje | Foto: Karel Chlumec

„Bude finalizována na úrovni projednávání vlády, následovat bude zadávací dokumentace a výběrové řízení, které by mělo být ukončeno v průběhu prvního pololetí roku 2012. Tato částka je alokovaná i na léta následující, to znamená, že tato koridorová stavba je jednou z největších investic na železnici v České republice,“ řekl ministr Dobeš.

Třetí železniční koridor povede přes Plzeň, Prahu, Olomouc a Ostravu a v budoucnu spojí Německo se Slovenskem. Jeho součástí má být i stavba čtyřkilometrového tunelu u Plzně. Tunel má podejít vrch Chlum a úsek mezi Plzní a Rokycany se tím zkrátí o 6 kilometrů.

Práce pokračují i na dalších koridorech. Nejrušněji je na 4. železničním koridoru mezi Benešovem a Olbramovicemi, kde se staví hned několik menších tunelů. Přípravy na stavbu pokračují také mezi Veselím nad Lužnicí a Hrusicemi.

Igor Maňour, Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme