Dobeš odmítl nabídku RegioJetu převzít dopravu do Břeclavi

Vlaky soukromého dopravce RegioJet se zatím na dalších tratích neobjeví. Nabídku majitele Radima Jančury na převzetí rychlíkové dopravy na trase Praha-Brno-Břeclav od příštího roku ministr dopravy Pavel Dobeš odmítl. Majitel RegioJetu Radim Jančura oznámil zájem o provoz na trati koncem září s tím, že vlastní provoz by zahájil v prosinci roku 2012.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr dopravy Pavel Dobeš (druhý zleva) na tiskové konferenci k financování regionální dopravy

Ministr dopravy Pavel Dobeš (druhý zleva) na tiskové konferenci k financování regionální dopravy | Zdroj: ČTK

Dobeš také odmítl i další nabídku Jančury převzít v dalších letech dopravu všude tam, kde jezdí vlaky Intercity, Eurocity nebo Express.

Jančura ale rozhodnutí ministra nechápe. České dráhy totiž na těchto tratích jezdí se ztrátou a ministerstvo je musí dotovat. Vlaky RegioJet by ale podle Jančury jezdily bez dotací a ministerstvo by tak ušetřilo.

„Když přijdeme s nabídkou úspory 350 milionů korun ročně s tím, že chceme jenom, aby ministr sám řekl, jaké chce od nás garance, jakou chce kvalitu, jaké chce ceny pro naše cestující, tak odmítá na toto téma jednat. Jednání bylo opravdu divoké, my jsme po sobě doslova trošku křičeli. Vzal si s sebou na pomoc České dráhy, to se mi zdálo hrozně nefér,“ řekl Radiožurnálu Jančura a dodal:

„Že bychom my převzali vlaky Českých drah neznamená, že by příště nemohl přijít jinačí konkurent a začít nám konkurovat. My nechceme monopol doživotní, my chceme pouze převzít časy Českých drah, na které jsou vázány přípoje Českých drah, takže aby cestující na těchto trasách neztratily přípoje. Nechceme pouze, aby České dráhy, které dostávají ročně 12 miliard na dotacích, s námi tam soutěžily, ačkoli budou na těchto trasách prodělávat.“

Železniční společnost Regiojet dnes zahajuje pravidelný provoz svých vlaků | Foto: Filip Jandourek

Ministr Pavel Dobeš uvedl, že podporuje liberalizaci železniční dopravy, chce se ale ještě sejít s jinými dopravci. Plánuje totiž soutěž všech zájemců o provozování dálkových vlaků. Vedle Českých drah a RegioJetu by se jí měly zúčastnit i společnosti Veolia Transport, Arriva, Abellio CZ a Leo Express.

„Budeme jednat se všemi alternativními dopravci. To není tak, že tady budeme vytvářet oligopol Českých drah a RegioJetu, ale máme tady další potenciální dopravce. Já bych byl velmi rád, abychom u kulatého stolu měli zástupce všech potenciálních uchazečů, a na základě jednání s nimi potom navrhli další přístupy, jak situaci na dálkové železnici řešit,“ uvedl Dobeš.

RegioJet provozuje své vlaky na lince z Havířova do Prahy.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme